„Повелителят на мира“ Кирил Гундяев се срещна с Карекин II и Аллахшукюр Пашазаде | VIDEO & СНИМКИ


На 13 октомври 2021 в резиденцията на Московския Патриарх в Даниловския Монастир се проведе среща между Кирил Гундяев, Върховния Патриарх и Католикос на всички арменци Карекин II и Великия Мюфтия на Кавказ проф. д-р Хаджи Аллахшукюр Хумат Пашазаде. Това съобщава patriarchia.ru.

Религиозните лидери на Армения и Азербайджан пристигната в руската столица по покана на Предстоятеля на РПЦ, „за да обсъдят начините за справяне с последиците от дългогодишния конфликт в Южен Кавказ, в който са въвлечени народите на Азербайджан и Армения“.

Гундяев благодари на своите гости за това, че са се съгласили да дойдат и седнат на масата за преговори. „По този начин ние свидетелстваме за истинския мироопазващ потенциал на нашите религии“ – каза московският духовник.

„В продължение на почти 30 години ние, религиозните хора, отговорни за нашите общности, работим за смекчаване на тази трагична конфронтация. Ние сме призвани от Бог да проповядваме любов и милосърдие, дори когато това изглежда трудноизпълнимо.“ – заяви Кирил.

Гундяев изрази увереност, че „авторитетът на духовните водачи на Азербайджан и Армения може да окаже благотворно въздействие върху съзнанието на хората, както и че самият факт на днешната среща и диалогът между вас ще стане пример за всички“.

След тристранната среща на духовните водачи, Патриарх Кирил направи изявление за медиите, в което подчерта „необходимостта от диалог и международни мироопазващи усилия за разрешаване на конфликта, който няма религиозна основа“. „Религиозните лидери са готови да допринесат за помирението на народите на Азербайджан и Армения в полза и просперитет на настоящото и бъдещите поколения.“ – каза Гундяев.

Прави впечатление, че Московската Патриаршия от доста време е много по-близка и поддържа общение с арменците, които са дохалкидонски еретици, и с мюсюлманите, които са друговерци. Но пък прекъсна общението си с Майката Църква Вселенска Патриаршия, която я роди, давайки ѝ живот в Православната Църква.

Явно Църквата на Кирил Гундяев се чувства по-добре при дохалкидонците и друговерците, отколкото при православните.

Няма лошо да има такъв тип срещи за мир и диалог, но е цинично РПЦ да участва в такива срещи, при положение, че самата тя е източник на раздори, разделения, интриги, агресия и конфликти.

След като Москва посее мир сред своите, тогава може да сее мир сред другите, по примера на Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей.

Припомняме, че по-рано Карекин II се срещна с Вселенския Патриарх Вартоломей.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal