Пловдивски Митрополит Николай – черният кардинал, или как кадрува в листите на ГЕРБ за президент и парламент | VIDEO


В 43-ия епизод на фейсбук предаването Граждански контрол с водещи Любомир Чакъров и адвокат д-р Атанас Бояджиев бяха коментирани въпросите, свързани с актуалната политическа обстановка в страната през последната седмица, номинациите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ, както и ролята и кадруването на Пловдивския Митрополит Николай в процеса по избор на кандидатите за президент на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков и за вицепрезидент Невяна Митева, българска плувкиня и офицер.

Заглавието на днешното им предаване беше „Черният кардинал“, визирайки именно Пловдивския Митрополит Николай.

Водещите разкриват, че Невяна Митева е съпруга, както те се изразяват, на „гербаджийския ген.-майор Явор Матеев“, който е близък приятел на Пловдивския Митрополит Николай, в чийто „обятия“ е и кметът на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров.

Нека да не забравяме, че Митрополит Николай публично и без свян подкрепи Бойко Борисов и ПП „ГЕРБ“ за парламентарните избори, както през пролетта, така и през лятото.

Другата връзка, която разкриват водещите, е свързана с болничното настоятелство на най-голямата верига частни лечебни заведения „Булфарма“, чийто председател е Митрополит Николай, а зам.-председател е не кой да е – а самият проф. Анастас Герджиков. Първи член на това настоятелство е Стефка Костадинова. Председател на инициативния комитет е Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ-СДС в 45-то и 46-то Народно събрание, а заместник-председател – проф. Николай Овчаров. Радомир Чолаков е бивш църковен настоятел в Пловдивска Митрополия, а неговата майка работи в Културно-просветния отдел на Митрополията. Всички в инициативния комитет са свързани с ПП „ГЕРБ“, но уж кандидатурите им не били партийни. Изведнъж ПП „ГЕРБ“ реши да подкрепи тази двойка като „най-достойни“ от всички останали.

Важно е да припомним, че кметът на Пловдив Здравко Димитров се лекуваше в „Пълмед“ от ковид, там на крака дойде да го види и тогавашният премиер Бойко Борисов, там го оперираха при падане на ръката, а наскоро му имплантираха и нова става. Митрополит Николай тайно се лекуваше в „Пълмед“ от коронавирус, а след това там бе опериран за смяна на тазобедрена става. Според лекари от болницата, операцията му е минала безплатно.

А самата „Булфарма“ е собственост на пазардишкия бизнесмен и олигарх Михаил Тиков, който според медийни публикации е приближен до Иван Гешев, Кирил Домусчиев, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Ахмед Доган и почетния консул на Русия в Пловдив – Георги Гергов и всички кръгове, свързани с Москва. И така всички заедно наред с Москва са свързани с Пловдивския Митрополит Николай. Отделно водещите намекват, че Митрополит Николай е свързан с масонски ложи, може би с оглед, че неговият много добър приятел Здравко Димитров, кмет на Пловдив от ГЕРБ, е масон, макар „със замразено“ членство.

Друг е въпросът, че поведението на Митрополит Николай и неговата агресивна и ярка намеса в политиката и управлението на страната е в пълно нарушение на Свещените Канони и Устава на БПЦ, за което би следвало да има сериозна санкция от Синода.

Но запознати с църковните неразбории хора твърдят, че това към този момент не би било възможно, защото Митрополит Николай държи с пари или с компромати поне 7-8 митрополити, които никога не биха гласували в Синода той да бъде наказан, освен ако не се променят обстоятелствата в страната или в членския състав на Синода.

Водещите ясно заявяват, че нямат нищо против Българската Патриаршия, Главното мюфтийство, еврейското вероизповедание и пр., а са против Митрополит Николай, тъй като не са съгласни с неговото антицърковно и антиканонично поведение, изпълнено с абсолютен материализъм, цинизъм и високомерие.

Те самите заявяват, че немалко пъти са присъствали на негови богослужения, които в повечето случаи са завършвали с политически и пропагандни проповеди от негова страна.

Самите водещи заявяват, че по вероизповедание са източноправославни, но не са съгласни и не желаят Митрополит Николай да заема Пловдивската митрополитска катедра, а камо ли да стане патриарх.

Те неколкократно заявиха, че Митрополит Николай се готви за Български Патриарх, говориха и за лукса, в който живее митрополитът; за скъпите му часовници, леки автомобили и пр., но и за публичния му рев, че преди време нямаше с какво да плати тока на Митрополитския Храм, който в крайна сметка беше опростен. Всичко това създаде и продължава да създава огромно недоволство срещу личността и действията на Николай, най-вече в град Пловдив.

Не на последно място обърнаха внимание на гръцкото училище, което Митрополит Николай придоби, макар законно, но не морално, както и за незаконно строящия се Храм на Свети Архангели в двора на училището, което ще бъде новата сграда на Пловдивска Митрополия. Те заявиха, че има решение на съда, с което строежът е обявен за незаконен.

Важно е да се отбележи, че коментарите под видеото на фейсбук потребителите са крайно негативни спрямо личността на Пловдивския Митрополит Николай. Ето някои от тях: „Браво! Дано събудите заспалия ни град!; Прогониха Хората от църквата. Да пази Бог!; От където и да го хванем „митрополита“ от Пловдив… Много много лошо!; Изгони търговците от храма!; Този метрополи е дявол; Пипалата на ГЕРБ са навсякъде!; Махайте ги ГЕРБерасти от Пловдив!

Предоставяме ви възможност да изгледате цялото предаване във видеото по-долу:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal