Патриарх Теодор от Букоба: Прегръщам всички чеда и свещеници. Гордейте се, че принадлежите към Александрийската Патриаршия | СНИМКИ

In other languages: EN


Придружаван от Епископа на Гулу Силвестър и Архимандрит Елпидофорос Лимнеос, Александрийският Патриарх Теодор II продължава своята пастирска визита във възстановената Свещена Епископия на Букоба.

На 19 октомври 2021 Негово Божествено Блаженство посети Храма Благовещение Богородично в Епископията на Букоба, където го очакваха местни духовници, техните съпруги, учени, младежи, благочестиви християни.

В храма беше изпята Доксология и беше посрещнат духовният лидер на африканския континент.

„Отварям ръцете си и прегръщам всички чеда и свещеници. Благодаря ви, че сте близо до мен. Искам да се гордеете, че принадлежите към Александрийската Патриаршия. Ние сме истинска църква, не сме нещо фалшиво, което идва и си отива. Без значение с колко трудности се сблъскваме, ние стоим в продължение на 2000 години, пазим непокътнато Православното учение, разпространяваме го. Минаха толкова много ереси, толкова много разделения, толкова много проблеми, но Православието остана. Защо? Защото това е дело на Христа, Когото никой не може да премахне. Враговете винаги ще идват, отвътре и отвън, но нашата работа продължава, защото Господ е сред нас.“ – каза Патриарх Теодор II.

След това Негово Блаженство благослови расата на 17 семинаристи, като ги помоли да запазят Христос в сърцата си и да станат сеячи на Евангелието, да прегърнат своите ближни в любовта си.

По-късно, Патриарх Теодор положи основите на Духовната семинария „Свети Марко“ в Букоба, която ще носи името на основателя на Александрийската Църква.

По-нататък се проведе Синаксис. Александрийският Патриарх се срещна с духовенството от Епископията на Букоба. „Знам, че разходите ви са големи, имате деца, има болести. Но църквата никога няма да ви изостави. Искам да живеете достойно, никога да не се чувствате самотни. В нашата църква имаме трудности, но с любов, като се подкрепяме, ще се изправим пред тях. Патриарх Теодор ви обича, не ви забравя, и на практика се грижи за подобряване условията на вашия живот.“ – каза Патриарх Теодор.

След края на синаксиса, Александрийският Патриарх посети болница „Анастасис“, където отслужи Водосвет и Молебен за здраве и изцерение от всички болести.

В края на втория ден от пастирската си визита в Букомба, патриархът посети района на Каяга, където беше топлосърдечно приет от хората. Там той освети храм на Свети Паисий Светогорец и Свети Порфирий Кавсокаливит в гимназия „Аристотел“.

Последваха различни празнични мероприятие в чест на Предстоятеля.

Източник: orthodoxtimes.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal