Начало » Други изповедания и религии » Инославни изповедания » Римокатолическа Църква » Папа Франциск призова християните да бъдат мисионери на Евангелието

Папа Франциск призова християните да бъдат мисионери на Евангелието

Във видео за молитвеното си намерение за месец октомври, папа Франциск призовава всички да се молят, за да могат християните да бъдат мисионери ученици и да бъдат открити за изискванията на евангелизаторската мисия на Църквата. Видеото с молитвените намерения на папата е публикувано от Световната молитвена мрежа (World Prayer Network).


„Исус моли всички нас, а и вие, да бъдем негови ученици мисионери. Готов ли си?“. С тази покана към всички християни започва молитвеното намерение на папата за октомври.

За да следваме този път, посочва папа Бергольо, е необходима готовност да се приеме призива на Господ и да живеем с Него във всекидневния живот: работа, срещи, занимания и ежедневни събития, но „винаги да се ръководим от Светия Дух“. „Ако вървиш с Христос, ако правиш неща, защото Христос те води, другите лесно осъзнават това“, отбеляза Франциск.

Именно свидетелството в живота предизвиква възхищение и кара другите да се питат: Възможно ли е това? Или „Кой е изворът на любовта, добротата и доброто настроение с които този човек се отнася към всички?.

„Братя и сестри, нека се молим всеки кръстен да се внлючи в евангелизацията и да бъде на разположение за мисията чрез своето свидетелство в живота. И това свидетелство да има аромата на Евангелието“.

Мисията не е прозелитизъм, предупреждава папата: тя се основава на срещата между хора, на свидетелството на мъже и жени, които казват: „познавам Исус, бих искал и вие да го познавате“.

Молитвеното намерение на папа Франциск за месец октомври е в тясна връзка с началото на Синодалния път на Църквата. Папата ще открие този път, който има за тема „За синодална църква: общение, участие и мисия“, във Ватикана на 9 и 10 октомври, но той продължава във всяка една епархия по света.

Три са основните фази на Синодалния път – епархийна, континентална и всеобща – на които да бъде чут гласа на Божия народ и в същото време да обвържат всички епископи. Поместните църкви ще започнат своя Синодален път в неделя, 17 октомври. Този подготвителен път ще завърши през октомври 2023 г. с откриването на Синода в Рим, съгласно процедурите, установени в Апостолическата конституция Episcopalis communio.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal