Начало » Новини » Светът » Папа Франциск: Любовта към Бога и ближния нека отеква в нас | VIDEO

Папа Франциск: Любовта към Бога и ближния нека отеква в нас | VIDEO

На неделната молитва папа Франциск отново наблегна на важността да се вслушваме и като коментира евангелското четиво за деня, посочи, че Словото Господне „не може да се приема като обикновена вест: трябва да го повтаряме, да го направим свое и да го пазим“.


В катехизисната си беседа на молитвата Ангел Господен през последната неделя на октомври, папа Франциск се спря на евангелския откъс от Марко за книжника, който иска и мнението на Исус, защото го смята за авторитет (Мк. 12, 28-34). И след като чува отговора Му, „книжникът не само го смята за правилен, но и повтаря почти същите думи, казани от Исус“.

Папата поясни, че привидната баналност да повтаряме думите, които сме чули, съдържа нуждата да запечатаме завинаги това, на което Христос ни учи. Бог не търси добър оратор, а сърце, способно да живее със Словото. Затова папа Франциск посочи:

Словото Господне не може да се приема като обикновена вест: трябва да го повтаряме, да го направим свое, да го пазим. Монашеската традиция използва смел, но много конкретен термин: Божието Слово трябва да се „предъвква“.

Когато Господ обитава в сърцето

Папата посочи също, че Словото подхранва всяка сфера от нашия живот, като ни приближава до Царството Божие, но за да стане това, е необходимо то да отеква в нас:

Можем да кажем, че то е така хранително, че трябва да стига до всяка сфера от живота: да привлече, както казва Исус днес, цялото сърце, цялата душа, целия разум, цялата сила. То трябва да звучи, да отеква в нас. Когато го има това вътрешно ехо, означава, че Господ обитава в сърцето. И ни казва, като на онзи добър книжник от евангелието: „Не си далеч от Царството Божие“.

Не е достатъчно само разбирането

Франциск изтъкна също, че не е достатъчно само „да разбираме,  че трябва да обичаме Бога и ближния“. Така, както има и разлика между това да четем Евангелието и „да го чувстваме близко“:

… толкова е важно да чувстваме Евангелието близко, то винаги да ни е под ръка, да го четем и препрочитаме, да сме запалени по него. Когато правим това, Исус, Божието Слово, влиза в сърцата ни, пребъдва в нас и ние даваме плод в Него.

Първата от всички заповеди

Следователно, имаме възможността „първата от всички заповеди” – да обичаме Бог и ближния – да не остане нечута. Затова Франциск ни насърчи да бъдем „живото, различно и самобитно предаване на неповторимото Слово на любов, което Бог ни дарява“:

Необходимо е тази заповед, „първата заповед”, да отеква в нас, да бъде усвоена, да стане глас на нашата съвест. Тогава няма да остане нечута, защото Светият Дух кара семето на това Слово да покълне в нас. И Божието Слово действа, то е живо и резултатно.

Правилният въпрос

Папата завърши катехизисната си беседа с предложение, под формата на въпрос, пред който няма измъкване:

Нека се запитаме дали тази заповед наистина направлява живота ни? Дали тя намира потвърждение в дните ни? Ще бъде добре за нас тази вечер, преди да заспим, да изпитаме съвестта си за това Слово, за да видим дали днес сме възлюбили Господ и дали сме дарили малко добро на онези, които случайно сме срещнали.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal