Папа Франциск за църковната педофилия във Франция: Срам и болка | VIDEO

След катехизисната беседа, при поздравите към френскоговорящите поклонници, присъстващи на генералната аудиенция, папа Франциск изрази своята близост към жертвите на педофилия в Църквата във Франция след доклада на независимата комисия, назначена от епископите и богопосветените в страната.


„Ужасната реалност“ на злоупотребите в църковната сфера продължава дълбоко да натъжава папата. По време на генералната аудиенция Франциск припомни дълбоките рани, които са в центъра на Доклада на независимата Комисия за сексуалното насилие в Църквата във Франция, натоварена с оценка на ширината на феномена на сексуално насилие срещу непълнолетни от 1950 г. до днес. От документа, публикуван на 5 октомври и поръчан от Епископската конференция и Конференцията на френските богопосветени мъже и жени, се открояват драматични данни: между 1950 и 2020 г. има най-малко 216 000 жертви и между 2900 и 3200 са свещениците и богопосветените, замесени в престъпления на педофилия.

„За Господа е славата, за нас е срамът“

Поздравявайки френскоговорящите вярващи, след катехизисната си беседа на генералната аудиенция във Ватиканската аула „Павел VI“ мислите на Франциск се насочиха към жертвите и към Църквата в страната:

„Искам да изкажа на жертвите своята тъга и болка за претърпените от тях травми и моя срам, нашия срам, моя срам, за твърде продължителната неспособност на Църквата да ги постави в центъра на своето безпокойство, като ги уверявам, че се моля за тях. Моля се и всички заедно се молим: „На Тебе, Господи славата, на нас срамът“: това е моментът на срама. Насърчавам епископите и вас, скъпи братя, дошли тук, за да споделите този момент, насърчавам епископите и богопосветените настоятели да продължат да полагат всички усилия, за да не се повтарят подобни трагедии. Изразявам близост и бащинска подкрепа към свещениците във Франция, изправени пред това изпитание, което трудно, но изцелително, и приканвам френските католици да поемат своите отговорности, за да гарантират, че Църквата е сигурен дом за всички“.

Смелостта да се разобличава

Папа Франциск, който през последните дни се срещна с френските епископи при визитата им Ad Limina, вече изрази болката си вчера, след представянето на доклада в Париж. Директорът на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни съобщи, че мислите на папата са се отправили веднага „към жертвите, с огромно съжаление, за техните рани и благодарност, за смелостта им да разобличат“, тези престъпления. Мислите на папата са също и за Църквата във Франция – каза Бруни – за да може, осъзнавайки тази ужасна реалност, съчетана със страданието на Господа за най -уязвимите му чеда, да поеме по пътя на изкуплението“.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal