Папа Франциск: Всеки човек има място в Църквата и в света

Всеки човек, дори най -малкият и най -крехкият, е обичан от Бог и има своето място в Църквата и в света. Това подчерта папата на аудиенцията за членовете на френското сдружение „Foi et Lumière International“, основано през 70 -те години на миналия век, чиято дейност е да приема и придружава хора с умствени увреждания.


Папа Франциск прие на аудиенция в събота, 2 октомври, членовете на френското сдружение „Foi et Lumière“, по повод 50 -годишнината от основаването му. Днес обединява 1420 общности в 53 държави на петте континента. В словото си папата припомни пътя на движението започнал с поклонничество в Лурд на Великден през 1971 г.: „Светият Дух вдъхнови раждането на нещо, което никой не беше предвидил, тоест вашите общности, места за радост, помирение и взаимно общуване. Така светлината и силата на възкръсналия Господ дадоха надежда на много хора, които се чувстваха изключени и отхвърлени, понякога дори в Църквата”. От този момент, в много страни от петте континента Foi et Lumière донесе „послание за любов и прием“, това е посланието, което е в „сърцето на Евангелието“: „Всеки човек, дори и най -малкият и най –крехкият, е обичан от Бог и има своето място в Църквата и в света“

Въпреки това, отбелязва Папата, в Църквата и в света дори и днес „често най -крехките хора са забравени и изключени в тази кутура на отхвърлянето и се считат за безполезни“. Ето защо,“пророческата дейност на Foi et Lumiere“ е още по -важна днес, за да се бори с културата на отхвърляне и да напомня на всички, че различието е богатство и никога не трябва да се превръща в причина за изключване и дискриминация“.

Затова Франциск  призовава: „Нека вашите общности винаги да бъдат места за среща, човешко насърчение и празник за всички, които все още се чувстват маргинализирани и изоставени“. „За семейства, които преживяват раждането на дете с увреждане, бъдете знак за надежда, така че никой да не се затваря в себе си, в тъга и отчаяние“.

С поглед към бъдещето, папата прикани членовете на Foi et Lumière да продължат това „голямо икуменическо поклонничество“, тъй като в неговите общности се срещат различни християнски изповедания: католическо, протестантско, англиканско, православно. „Това е конкретен знак за общение и семе за единство- посочи папата. Именно най -крехките хора стават източник на помирение, защото те ни призовават към пътя на обръщането”.

„Нека духът на общение и приятелство, който е част от вашата харизма, да ви направи средства за помирение и мир, особено там, където има конфликти и разделения“.

Накрая, папа Франциск се спря на логото на сдружението, лодка в бурно море, докато слънцето изгрява от облаците след бурята: „По време на тази пандемия многократно припомнях, с мисъл за евангелския епизод на учениците в бурята, че всички сме в една и съща лодка. Затова, бъдете малка лодка в бурите, които преживяват хората и семействата, на която всеки може да намери място, с увереността, че Господ Исус е на същата лодка.  Нека слънцето на вярата и надеждата, което изгрява от облаците на нашите страхове и несигурност, винаги да ви съпътства по пътя, който все още ви очаква.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal