Начало » Разни » Екология » Папата за BBC: Климатът, предизвикателство за цивилизацията | VIDEO

Папата за BBC: Климатът, предизвикателство за цивилизацията | VIDEO

В рубриката на Би Би Си „Мисъл за деня“, която се излъчва в петък, папа Франциск приканва слушателите да обединят усилията си за защитата на нашия общ дом, чрез подновено чувство за споделена отговорност и солидарност, основана на справедливост.


Докато световните лидери се готвят да се срещнат в Глазгоу за Конференцията на ООН за изменението на климата COP26, папа Франциск предлага на слушателите на рубриката „Мисъл на деня“ на британското радио Би Би Си, някои разсъждения относно съвместното изграждане в контекста на климатичната криза и пандемията Covid-19.

Предлагаме пълния текст на размишлението на папата:

„Изменението на климата и пандемията Covid-19 разкриват радикалната уязвимост на всички и всичко и пораждат множество съмнения и недоумения относно нашите икономически системи и начините, по които са организирани нашите общества. Нашата сигурност рухна, апетитът ни за власт и жаждата ни за контрол се разпадат. Оказахме се слаби и изпълнени със страхове, потопени в поредица от „кризи”: здравни, екологични, хранителни, икономически, социални, хуманитарни, етични. Трансверсални кризи, силно свързани помежду си и предвестници на „перфектна буря“, способна да разкъса „връзките“, които обгръщат нашето общество в скъпоценния дар на Творението.

Всяка криза изисква визия, умения за планиране и бързина на изпълнение, преосмисляне на бъдещето на нашия общ дом и нашия общ проект. Тези кризи ни изправят пред радикални избори, които не са лесни. Всъщност, всеки момент на трудност съдържа и възможности, които не могат да бъдат пропиляни. Те могат да бъдат преодоляни чрез преобладаващи нагласи на изолация, протекционизъм, експлоатация; или могат да представляват реална възможност за трансформация, реална точка на обръщане, не само в духовен смисъл. Духовното обръщане е единственият път, който води към „светъл“ хоризонт и може да бъде преследван само чрез обновена глобална съвместна отговорност, нова солидарност, основана на справедливост, на споделяне на обща съдба и на съзнанието за единството на човешкото семейство, проект на Бог за света.

Това е предизвикателство на цивилизацията в полза на общото благо и промяна на гледната точка, на ума и погледа, което трябва да постави достойнството на всички човешки същества, днешни  и бъдещи,  в центъра на всички наши действия. Най-важният урок, който ни предават тези кризи е, че е необходимо да градим заедно, защото няма граници, бариери, политически стени, в които да се скрием. И ние го знаем: не може да се излезе сам от една криза. Не можем да го позволим!

Ангажиментът на всеки за тази спешна промяна на посоката е от основно значение; ангажимент, който трябва да се подхранва и от собствената вяра и духовност. В съвместен апел с религиозни лидери и учени, припомнихме необходимостта да работим отговорно за „културата на грижа“ към нашия общ дом, а също и за самите нас, стремейки се да изкореним „семената на конфликта: алчност, безразличие, невежество, страх, несправедливост, несигурност и насилие“.

Човечеството никога не е разполагало с толкова много средства за постигане на тази цел, колкото днес. Участващте в политическите решения, които ще вземат участие в COP26 в Глазгоу, спешно са призовани да предложат ефективни отговори на екологичната криза, в която живеем, и по този начин да дадат конкретна надежда за бъдещите поколения. Но всички ние – заслужава си да се повтори, кой и където и да се намира – можем да играем роля в промяната на нашия колективен отговор на безпрецедентната заплаха от изменението на климата и деградацията на нашия общ дом“.

Какво предвижда Cор26

Първоначално планиран за ноември 2020 г., срещата Cор26 беше отложена за една година поради пандемията. Участващите страни ще представят своите актуализирани планове за намаляване на емисиите си. През 2015 г., в края на Cор21 в Париж, беше решено да се ограничи повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса. Държавите също така се ангажираха да се адаптират към въздействието на изменението на климата и да мобилизират средствата, необходими за постигане на тези цели, като създадат национален план, посочващ степента на намаляване на техните емисии, наречен „Национално определен принос“ (Ndc) или „принос, определен на национално ниво“. Този план трябва да се актуализира на всеки пет години и това ще се случи по време на Cор26. На срещата в Глазгоу ватиканската делегация ще бъде ръководена от държавния ватикански секретар кардинал Пиетро Паролин.

Източник: vaticannews.va

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal