Откриване на новата академична година в Богословския факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“


И тази година, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Високопреосвещеният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната св. Литургия в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, в Богословския факултет на СУ, по повод празника Покров Богородичен и началото на новата академична учебна 2021/2022 година.

Митрополит Йоан бе в съслужение със ставр. ик. Михаил Михайлов, ставр. ик. Стефан Стайков, свещеник доц. д-р Иван Иванов и протодякон Иван Петков.

Песнопенията на Тайнството Евхаристия бяха изпълнени от студенти при Богословския факултет, ръководени от гл. ас. д-р Любомир Игнатов и от гл. ас. д-р Стоян Малинов.

Митрополит Йоан прочете поздравителното слово на Негово Светейшество патриарх Неофит, в което се казва: „Теоретичните знания и практическите умения, които ще придобиете през тази нова учебна година, ще бъдат ваш безценен помощник в пътя ви. Православното богословие е неизчерпаема на богатства съкровищница, която изучаваме през целия наш жизнен път. В неговата основа лежи Божието откровение, изяснявано в опита и книжовното наследство на светите Христови апостоли и на всички свети отци и майки на светата Църква. В традицията на Православната църква богословието е не само наука, но и начин на живот, то неизменно върви ръка за ръка в благочестието, с опита от живота в Христа. Добрият богослов е и добър молитвеник, вярно чедо на Христа Иисуса и на Неговата света Църква. Богословът е човек на Църквата, който постоянно възраства в знанието, във вярата и в добродетелите тъкмо благодарение на своето участие в нейния богат светотайнствен живот. Бъдете ревностни подражатели на всички велики богослови на Църквата Христова. Пътят, който сте избрали, не е лек, но е благодатен и е спасителен. Църквата има нужда от вас и разчита на вас, за да изпълнява с успех своята богочовешка и богозаповядана мисия“.

От своя страна деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов благодари на Светейшия патриарх и Св. Синод, както и в частност на митрополит Йоан за духовните грижи, подпомагане и благословение. Той изтъкна в своето слово, че вече трима са духовниците, които преподават в Богословския факултет. Деканът поздрави и новоприетите студенти в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Изпято бе многолетствие за преподавателите и студентите във факултета.

Източник: bg-patriarshia.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal