Осъдителна декларация на Римокатолическата конференция на Мисури относно приложеното смъртно наказание върху невменяемия Ърнест Джонсън, осъден за убийство на трима служители на магазин по време на обир през 1994

„Смъртното наказание не е полезен инструмент за справяне с насилието“: това пишат епископите на Мисури, САЩ, в нота, публикувана след екзекуцията на Ърнест Джонсън. Мъжът, осъден на смърт за тройно убийство през 1994 г. по време на обир, бе екзекутиран на 5 октомври в Бон Тер със смъртоносна инжекция.

In other languages: EN


Афроамериканецът Джонсън страдаше от фетален алкохолен синдром и имаше сертифицирано умствено увреждане. „Изразяваме нашето съжаление за тази екзекуция – пишат епископите на Мисури – Престъпленията му са жестоки и заслужават да бъдат наказани, но тъй като Мисури се е доказал като щат, подкрепящ живота, трябва да спрем да използваме смъртното наказание като средство за справяне с насилствени престъпления“.

Изразявайки също своите „искрени съболезнования и молитви“ за семействата на жертвите на убийствата през 1994 г., прелатите им пожелават„утеха, тъй като са принудени да преживеят отново травмата и болката от тези престъпления чрез тази екзекуция“. „Когато са извършени ужасяващи престъпления – продължава епископската нота- е лесно да се поиска отмъщение, защото пред отнетия живот изглежда, че единственото нещо, което трябва да се направи, е да се отнеме друг живот. Но смъртното наказание не прави Мисури по-сигурен или по-граждански щат – предупреждават епископите – напротив, деградира ни като общество и учи децата ни, че насилието е адекватният отговор на насилието. Не само това: всеки, който бъде екзекутиран, губи възможността да се обърне и да се покае преди окончателния съд и му бива отнето важно време на благодат, за да работи в сърцето си“.

Следователно пожеланието на католическата църква в Мисури е населението „ да търси начин да се справи с тези престъпления, без да прибягва до смъртно наказание“. Доживотният затвор без условно освобождаване например „е тежко наказание, което изолира виновните лица от обществото“. Оттук и призивът „към католиците и хората с добра воля“ да се присъединят към Католическата църква в „търсене на алтернативи на смъртното наказание за най-насилствените престъпници“, тъй като „дори тези, които извършват най-обидните действия, не губят човешкото си достойнство пред Бог”.

Трябва да припомним, че папа Франциск също се изправи в защита на Джонсън: на 1 октомври апостолическия нунций в САЩ, монсеньор Кристоф Пиер, изпрати писмо от името на папата до губернатора на Мисури Майкъл Парсън, молейки го да спре екзекуцията. След това писмото беше разпространено в Twitter от сестра Хелън Преджан, американска монахиня от Конгрегацията на сестрите на Свети Йосиф, която се бори със смъртното наказание от почти 30 години. В писмото беше поискано да се постави в центъра „човечността на г-н Джонсън и свещеността на целия човешки живот“.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal