Начало » Разни » COVID-19 » Нови ковид мерки в цялата страна: Ще се изисква ли зелен сертификат за църквите, джамиите, синагогите и молитвените домове? | VIDEO

Нови ковид мерки в цялата страна: Ще се изисква ли зелен сертификат за църквите, джамиите, синагогите и молитвените домове? | VIDEO


Всички дейности на закрито – само срещу зелен сертификат. В страната влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност.

Изискването за зелен сертификат влиза в сила от четвъртък, в полунощ на 21 октомври.

„Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито оттук насетне да могат се извършват само при наличието на зелен сертификат и осигурен контрол на входа на съответното събитие или дейност от организаторите на събитието. Ще могат да ги провеждат само при наличието на зелен сертификат“, заяви министърът на здравеоопазването.

Под зелен сертификат се разбира – завършен цикъл на ваксинация (ковид сертификат), преболедуване, извършен PCR тест в последните 72 часа или антигенен тест през последните 48 часа. Последните три се доказват със съответните издадени документи.

Основното изискване остава само наличието на зелен сертификат от всички посетители на съответните затворени обществени пространства.

Министърът изброи неизчерпателно затворените пространства, за които се изисква зелен сертификат, като кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол и др., магазини над 300 кв. метрафитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки.

Зелен сертификат няма да се изисква в хранителните магазини, банковите институции и аптеките.

В заповедта никъде не споменава, че религиозните храмове са изключени от наличието на зелени сертификати. Храмовете представляват закрити пространства. В заповедта не са изброени изчерпателно всички видове затворени пространства, а при кои от тях ще има някакви изключения или допълнения.

С оглед на това, излиза, че религиозните храмове църкви, джамии, синагоги, молитвени домове могат да се посещават при предоставянето на зелен сертификат.

Важно е в заповедта изрично да се уточни дали ще се изисква зелен сертификат и за религиозните храмове. В противен случай излиза, че и за тях се изисква такъв.

Очакваме да се направи уточнение по този въпрос от страна на министъра на здравеопазването, както и Свещеният Синод на Българската Православна Църква да излезе с решение по въпроса.

Нови COVID мерки за цялата страна

Нови COVID мерки за цялата страна

Posted by Новините на NOVA on Tuesday, October 19, 2021

„По отношение на училищата – във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъственият процес”, обясни Кацаров.

„Преустановяват се присъствените занятия на 50% в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – половината ще са онлайн, а другата половина – присъствено”, уточни той.

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, регионалните здравни инспекции и МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят зелен сертификат. Контролирани ще бъдат и лабораториите, които правят тестове и издават сертификати. Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика, освен ако не е установен вход със зелен сертификат, независимо дали се провеждат на открито или на закрито, предава nova.bg

„Нека да спазваме мерките. Призовавам хората да се ваксинират. Ако не спазваме ограниченията, не можем да постигнем задържане и намаляване на случаите и се стигне до недостиг на болнични легла или до такава заплаха, единствената и последна мярка остава национален локдаун. Тя не може да бъде изключена като вариант. Никой не желае да се стига дотам“, призова Кацаров.

Най-краткият възможен срок за промяна на мерките е две седмици.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal