Новата протестантска практика в БПЦ: Предстоятелят не участва в хиротониите на нови епископи, и те се извършват само от митрополити


Българският Патриарх Неофит не присъства, нито участва на последните две хиротонии на български епископи – тези на Константийския Михаил и Браницкия Пахомий.

В последно време, в Българската Църква се наблюдава една нова практика, нехарактерна за Православната Църква, а именно хиротонии на епископи да се извършват от митрополити, в отсъствието на Българския Патриарх. Българският Патриарх е Предстоятел на Българската Православна Църква и именно той трябва да ръкополага нови епископи, в съслужение с други архиереи. Всичко това трябва да се случва в Патриаршеския Храм Свети Александър Невски в град София. А новата практика в БПЦ показва, че Българската Патриаршия не се ръководи от предстоятел, а от много митрополити, които извършват управлението от името на предстоятеля. Това многоглавие, идващо от Москва, представлява абсолютна протестантска еклисиологична ерес. Надяваме се в най-скоро време да се вземат мерки срещу всичко това. Отново припомняме на архиереите, че управлението в Православната Църква е йерархическо-синодално и синодално-йерархическо. Само по себе си, само синодалното управление, което виждаме в БПЦ, представлява еклисиологична ерес, характерна за протестантските постхристиянски общества. Както и само по себе си, само йерархическото управление, тип папизъм, което виждаме в Московската Патриаршия, също представлява еклисиологична ерес, която пък е характерна за Римокатолическата Църква.

Въпреки че от Българската Патриаршия непрекъснато лъжат и твърдят, че Патриарх Неофит е в отлично здраве, според последната ни актуална информация, и към днешна дата Предстоятелят продължава да е в тежко здравословно състояние и неадекватен, а лицата от неговото обкръжение, които се грижат за него, правят каквото си пожелаят в интерес на техните лични амбиции и материално-финансови интереси.

Същите светски лица публикуват фалшиви послания за големите църковни празници, като ги подписват от името на Патриарх Неофит, за да заблудят гражданите, че Патриарх Неофит е в добро здраве. Но дори самият Патриарх Неофит не знае, че отправя послания за църковните празници; той не знае какво е съдържанието на посланията, които се отправят уж от негово име.

От Българската Патриаршия и Софийска Митрополия са забранили да се изнася каквато и да е официална информация за Патриарха, за да може общественото внимание да не бъде насочено към него като по този начин хората от тясното му обкръжение да правят спокойно каквото си поискат с него, с патриаршеската му документация и поверените му материални активи.

Укриването на информация от страна на БПЦ продължава, но Doxologia Infonews продължава да следи отблизо състоянието на Патриарх Неофит и събитията около него.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal