Мюсюлмани обвиняват християни за престрелката в Бейрут


Планиран като мирен протест завърши с шест жертви и 32-ма ранени в Бейрут. Изстрели, вероятно от снайпер, бяха произведени по време на шествие, организирано от две шиитски организации. Според тях, зад атаката стои местна християнска организация.

Семейство с малко дете тича в търсене на спасение. Тези сцени на ужас са от Бейрут. Стотици хора са се събрали на мирен протест срещу следователя, отговорен за разследването на взрива на пристанището миналото лято. Митингът е организиран от шиитските движения Хизбула и Амал. Според тях е направен опит отговорните за взрива да бъдат прикрити.

Изведнъж проехтяват изстрели, хората започват панически да бягат, няколко души загиват на място. Властите отричат да са замесени в днешната стрелба.

„Организаторите на протеста твърдяха, че ще е мирен, че в него ще участват адвокати и синдикалисти и че ще бъде пред сградата на съда. Разузнаването и армията нямаха никаква друга информация. Всичко започна, когато беше изстрелян първият куршум. Приличаше на изстрел от снайпер, защото уцели някого директно в главата“, заяви Басам Малави, министър на вътрешните работи.

За минути Бейрут заприлича на военна зона. В центъра на града са разположени танкове, в южните квартали започват престрелки. Размириците засегнаха и местно училище.

„Децата бяха в междучасие и си играеха на двора. Веднага ги преместихме на безопасно място и изчакахме родителите им да дойдат да ги вземат. Бяха много уплашени, някои плачеха, други крещяха“, допълни Клеър Саед, директор на училище.

Заблудил се куршум улучва фатално жена, която в този момент е в дома си.

„Докараха ни 16 ранени и трима убити. Двама от тях бяха простреляни в главата, третият – в сърцето“, добави Мариам Хасан, директор на спешното отделение.

Според Хизбула, отговорност за нападението носи местно християнско движение. Ливанският премиер призова за спокойствие, а цивилните са предупредени да не напускат домовете си. Това е най-сериозната ескалация на напрежението в Ливан от 2008 година насам.

Източник: bntnews.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal