Митрополит Епифаний разби Московския Патриарх: Хулите на Кирил към Вселенския Патриарх са думи на отчаян човек, изгубил всичко | VIDEO

In other languages: UA


В интервю за DetectorUA, Киевският Митрополит Епифаний заяви, че Московският Патриарх Кирил е осъзнал, че е изгубил. „Всичките му опити да се противопостави на признаването на ПЦУ, само помогнаха на нашата църква.“

Епифаний коментира хулите на Кирил Гундяев, който заяви, че Вселенският Патриарх Вартоломей е изпаднал в разкол, предоставяйки автокефалия на ПЦУ и съслужейки с Предстоятеля на ПЦУ.

„Това са думи на отчаян човек, осъзнал, че е изгубил всичко и че не е в състояние да спре хода на историята. Всичко се случва по реда си, а неговото противопоставяне не ни пречи. Дори напротив. Допринася за укрепването на Православната Църква на Украйна.“ – каза Митрополит Епифаний.

Според наблюденията на Негово Блаженство, колкото повече Москва се противопоставя и оказва натиск върху другите поместни църкви, толкова по-успешен става процесът по признаване на ПЦУ, защото другите църкви си отварят очите и осъзнават каква всъщност е Руската Църква.

„В момента Патриарх Кирил се опитва да посее разделения в Православния свят, но няма да успее.“ – отбеляза Епифаний.

„Патриарх Вартоломей е дал на Москва възможност да мисли в продължение на почти 30 години за решаване на въпроса с Украинската Църква. Имаше съответни споразумения, но тъй като Москва не направи нищо за разрешаване на въпроса, а само задълбочи разделението между православните в Украйна, Вселенският Патриарх взе историческо решение за своя каноничен диоцез. Патриарх Вартоломей разполага с документи, в които ясно се посочва, че Киевската Митрополия е предадена само временно и при определени условия, които обаче не са спазени. Следователно Вселенският Патриарх имаше пълното право да заяви, че Украйна е негова канонична територия“ – заяви Предстоятелят на ПЦУ.

Източник: religionpravda.com.ua

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal