Митрополитът на Сенаки Шио има фалшива диплома по богословие

In other languages: GEO


Според досиетата, публикувани през септември 2021 г., Чкоруцко-Сенакският Митрополит Шио, locum tenens на Патриаршеския Престол в Грузия има фалшива диплома по богословие.

Там пише, че „Митрополит Димитри Шиолашвили реши да награди Герасиме Шарашенидзе (Зугдиди и Цаиши), Давид Махарадзе (Алаверди) и Ефрем Гамрекелидзе (Болнели) с дипломи, потвърждаващи завършването на Батумската духовна семинария. Посочените дипломи ще бъдат датирани със старата дата (подправени).

Митрополит Димитрий Шиолашвили иска духовенството и особено свещениците да имат богословско образование, което по-късно ще бъде задълбочено и обогатено в богословските университети на Русия или Украйна“.

Но в същото време стана известно също, че Митрополит Шио Муджири по същия начин е бил „награждаван“ с диплома на Батумската духовна семинария по подобен начин в миналото “, се казва в разпространените файлове.

Ако погледнем официалната биография на митрополит Шио, той е завършил Батумската духовна семинария през 1999 г. Според бакалавърската си степен е трябвало да започне учебната година през 1995 г. (тъй като бакалавърската система се брои за 4 години).

През 1995 г. е ръкоположен за дякон, а през 1996 за презвитер. През 1997 г. е назначен за предстоятел на Храма на Свети Георги в Тбилиси.

На 3 април 1998 г. йеромонах Шио Муджири получава получава офикия за архимандрит с правото да носи златния кръст с висулка и е ръкоположен за пастор на храма на пророк Илия. През 1999 г. е игумен на монастир, а през 2000 г. известно време е бил представоятел в храм отново в грузинската столица. Съгласно биографията на Митрополит Шио, той през целия период е бил в Тбилиси и няма данни да е завършвал някакво визше образование по богословие. Но съгласно дипломата му той 4 години „е следвал в Батуми“, съобщава wenews.ge.

За съжаление и в Българската Патриаршия има епископи и йеромонаси, които имат диплома за висше богословско образование, без да са присъствали и един ден нито на лекции, нито на упражнения. Друг е въпросът, че България има две явления – фалшиви дипломи или истинска купена, без присъствие нито на лекции, нито на упражнения. Резултатът е един и същ – пълна богословска неграмотност и невежество, водещо до изричането, толерирането и разпространението на различни еретически учения.

Пази Боже от такива архиереи и клирици!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal