Митрополитът на Лариса Йероним: Благодаря на всички, които се ваксинираха. Ваксинацията не е нито богословски, нито политически въпрос, а само медицински | VIDEO & СНИМКИ

Антиваксъри протестира пред Храма на Свети Ахил в Лариса срещу ваксинационния процес, подкрепен от Митрополията

In other languages: EL


Днес по-рано сутринта пред Митрополитския Храм на Свети Ахил в Лариса имаше протест от няколко десетки антиваксъри, повечето от които не са членове нито на Еладската Църква, нито на Вселенската Патриаршия в Гърция, а са част от различни старостилни парацърковни структури.

Протестиращите антиваксъри се провикваха срещу Митрополита на Лариса и Тирнавос г-н Йероним, използвайки изрази като: „Ти си срам! Предател юдин! Вие сте последователи на антихриста!“ и пр. изрази, характерни за старостилните разколници и последователите на конспирациите, но не и за православните християни.

От своя страна, Митрополит Йероним, излизайки от Храма на Свети Ахил им заяви: „Бог да ви вразуми!“, помахвайки им с ръка и изпращайки по този начин посланието на любовта, както би постъпил един архиерей и християнин. Той им заяви, че който от тях изпитва страх или притеснение, неговия кабинет е винаги отворен за тях, където да споделят своята болка и притеснение.

Ако ще се ваксинираш, попитай своя лекар, а не своя политически лидер или духовен наставник. Това не е нито богословски, нито политически въпрос, а чисто медицински въпрос“, подчерта по-късно Митрополит Йероним.

Поводът на протеста е сътрудничеството на Митрополията на Лариса с V-та Здравна префектура на Тесалия относно кампанията по ваксинацията на гражданите, съобщават от larissanet.gr.

Митрополията на Лариса разположи пред големите храмове в своя диоцез мобилни ваксинационни пунктове с цел да се улесни ваксинационния процес, както и вярващите преди или след богослужение да имат възможност, след консултация с личния им лекар, да се ваксинират.

Това хуманно и християнско дело, подразни антиваксърите, които призовават хората към масова смърт, вместо към живот.

Мобилните ваксинационни центрове ще продължат да извършват своята дейност пред храмовете на Митрополията като ще се опитаме да съхраним посланието на живота. Свещената Митрополия на Лариса изказва своята топлосърдечна благодарност към V-та Здравна префектура, Префектурата на Тесалия и към Община Лариса за отличното сътрудничество с нас и абсолютния ангажимент за постигане на целта, която не е нищо друго освен предотвратяване на загубата на нашите ближни от смъртносния вирус Covid-19“, се казва в съобщение от Митрополията на Лариса и Тирнавос.

Преди няколко дена, Митрополит Йероним им заяви, че нито един от протестиращите антиваксъри не е виждал в храмовете на Митрополията и за да не се огорчават повече от факта, че Митрополията подпомага процеса на ваксинация, за да могат хората да живеят, а не да умират, им раздаде шоколадови бонбони.

Тогава Митрополит Йероним заяви, че оглавяващият този протест е бивш зам.-префект на Тесалия, който е бил принуден от жителите на Лариса да си подаде оставката, заради аморални действия, за които цяла Лариса знае.

Антиваксърите в Гърция, излизащи на простести по плащади и пред храмове в своето абсолютно мнозинство са или старостилни разколници, или хора с атеистични, комунистически и дори фашистки виждания. Тези групи от антъваксъри са много шумни, но представляват една изключително малка част от гръцкото общество.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal