Мемориални събития по повод 10-годишнината от успението на великия икуменист, богослов и архиерей на Вселенската Патриаршия – Адрианополски Митрополит Дамаскин, пръв Митрополит на Швейцария

In other languages: FR


Митрополитът на Швейцария Максим кани всички да присъстват на поклонение пред живота и делото на блаженопочившия Митрополит на Адрианопол Дамаскин Папандреу, който е и пръв Митрополит на Швейцария.

Поводът – 10-годишнината от неговото успение.

Мемориалните събития ще се състоят на 5 ноември 2021, от 14:15 до 17:45 ч. местно време, в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези, Женева.

Всички желаещи да присъстват, трябва да представят ковид сертификат на входа на сградата.

Митрополит Дамаскин е роден на 23 февруари 1936 в Долна Хрисовица, Етолоакарнания, Гърция, със светското име Василиос.

През 1959 завършва Богословската Школа в Халки. Същата година е ръкоположен за дякон. Продължава следдипломното си обучение в университетите на Бон и Марбург (1959-1965) по църковна история и философия на религията. По време на това обучение е ръкоположен за презвитер и удостоен с архимандритска офикия (1961). През 1966 в Богословския факултет на Атинския Университет, Архимандрит Дамаскин защитава дисертация на тема „Учредяване и организация на Арменската Църква до Първия Вселенски събор”.

През 1969 Дамаскин е назначен за директор на Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези, Женева, като същевременно му е възложено и ръководството на секретариата за подготовка на Светия и Велик събор на Православната Църква, който се проведе в Крит през 2016.

През 1970 Дамаскин е избран за Митрополит на Трануполис, а от 1974 е професор в Римокатолическата богословска школа в Люцерн и член на Международната академия за религиозни науки.

На 2 октомври 1982 Вселенската Патриаршия избира Дамаскин за пръв митрополит на новоучредената Свещена Митрополия на Швейцария.

Митрополитът участваше в много междуправославни, междухристиянски и междурелигиозни форуми, ръководеше всеправославните комисии в диалозите със Старокатолическата църква и Древните източни църкви (дохалкидонските), както и при важни срещи с представителите на юдейската и мюсюлманската религии.

Дамаскин беше удостоен с титлата почетен доктор на дузина университети, включително и на Софийския „Свети Климент Охридски”.

Беше дописен член на Атинската академия на науките. По негова инициатива се основа Институтът за следдипломна богословска специализация при Православния център в Шамбези, на който той стана и първият ръководител. В този институт специализираха и редица млади български богослови, които завършиха с научната степен „магистър”.

На 20 януари 2003 Митрополит Дамаскин се оттегли от Митрополията на Швейцария поради зравословно причини. Тогава Вселенската Патриаршия го назначи за Митрополит на Адрианопол.

В нощта на 5 ноември 2011 Митрополит Дамаскин получи инсулт и се престави в Господа.

На Дамаскин, незабравимия Архиерей на Майката Църква, вечна памет!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal