Начало » Новини » Светът » Киевският Митрополит Епифаний изпрати поздравителен адрес до Вселенския Патриарх по случай 30 години от негово Патриаршество

Киевският Митрополит Епифаний изпрати поздравителен адрес до Вселенския Патриарх по случай 30 години от негово Патриаршество

In other languages: EL – UA – EN


Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний поздрави Предстоятеля на Вселенската Патриаршия Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей по случай 30-годишнината от възкачването му на Вселенския Патриаршески Престол. Той отбеляза: „въпреки че сред нашите братя има такива, които все още не са осъзнали истината за всичко, което е направено – но след време и те ще видят това, което сте видели от самото начало, ще разберат и приемат това, което е направено, защото е в полза на Христовата Църква“.

***

Ваше Всесветейшество,

приемете моите искрени поздравления от мен лично и от пълнотата на Православната Църква на Украйна по повод двойния юбилей, който празнувате тези дни – 30 години от избирането и интронизирането Ви на Патриаршеския Престол на Великата Христова Църква на Константинопол.

Още от млади години Господ е призовал Ваше Всеветейшество да служите на Църквата в подготовка за велики дела. Работейки заедно с такива велики йерарси на Църквата катоблаженопочившите Митрополит Мелитон и вашите предшественици, Патриарсите Атинагор и Димитрий, вие умножихте собствения си опит, разширихте знанията си и израстнахте духовно. Затова във време, когато преди 30 години имаше нужда от избор на нов Вселенски Патриарх – вие наистина бяхте достоен да носите този кръст, което се доказва от плодовете на три десетилетия на Вашето светоотеческо дело.

Сред многото изключителни постижения, за пълното изброяване на които няма да е достатъчно само едно писмо, но дори и голяма книга, искам да назова само две от тях – свикването и успешното провеждане на Светия и Велик събор на Православната Църква в Крит и разрешаването на украинския църковен въпрос чрез свикване на Обединителния събор и предоставянето на Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна.

Вие проявихте мъдрост, смелост, непоколебимост на духа и жертвена любов, правейки тези велики неща. И въпреки че сред нашите братя има такива, които все още не са осъзнали истината за всичко, което е направено – но след време и те ще видят това, което сте видели от самото начало, ще разберат и приемат това, което е направено, защото е в полза на Христовата Църква.

Радвам се, че по време на посещението на Ваше Всесветейшество в Киев вие лично имахте възможността да видите и почувствате любовта и признателността, които православният украински народ изпитва към вас. И така, позволете ми в това писмо само да подновя свидетелството за нашите неизменни чувства на братска любов, дълбоко уважение и сърдечна благодарност към Ваше Светейшество за всичко, което сте направили и правите за Православната Църква като цяло и за поместната Украинска Православна Църква в частност.

Отправяме молитви към Бога за Ваше Всесветейшество и просим за Вас добро здраве, неизчерпаеми духовни и физически сили, много и благословени години служение!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal