Кардинал Паролин: COP26 трябва да потвърди многостранността и действията

Над 30 000 делегати ще се срещнат в Глазгоу, Шотландия, от 31 октомври до 12 ноември, за 26-ата конференция на ООН по изменението на климата. „Разполагаме със средствата и ресурсите за промяна на посоката“, заявява държавният ватикански секретар кардинал Пиетро Паролин в интервю за Ватикан нюз.


26-ата конференция на ООН по изменението на климата в Глазгоу ще бъде най-голямата международна среща на върха, организирана от Обединеното кралство. Участват 30 000 делегати, близо 200 световни лидери, експерти по климата и активисти. Целта ще бъде да се актуализират плановете за намаляване на емисиите за борба с нивата на глобално затопляне. На 26 октомври, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за конкретни действия за защита на планетата: „Ние сме на път за климатична катастрофа – каза той, коментирайки Доклада за емисиите за 2021 г. Ерата на полумерките и фалшивите обещания трябва да приключи и времето за преодоляване на лидерската пропаст трябва да започне в Глазгоу“. В навечерието на срещата,  в аудио-видео послание до Би Би Си, папа Франциск призова за „радикален избор“, за да изведе човечеството от многото трансверсални и взаимосвързани кризи, през които преминава. Делегацията на Светия престол в Глазгоу ще ръководи кардинал Пиетро Паролин:

С каква цел ще присъства Светият престол?

COP26 е първата конференция на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, която ще се проведе след разпространението на Covid-19, както и да установи конкретните начини за изпълнение на ангажиментите, предвидени от Парижкото споразумение от 2015 г. Добре е известно, че пътят към ефективното му прилагане, дори в контекста на пандемията, е доста сложен и несигурен. Наистина,  започнат е процес на преход към модел на развитие, освободен от технологии и поведение, които влияят на емисиите на парникови газове; основният въпрос е колко бърз ще бъде този преходен процес и дали ще успее да отговори на времето, прогнозирано от науката. Надеждата на Светия престол е, че COP26 наистина може да потвърди централната роля на многостранността и действията, също и чрез така наречените недържавни участници. Предвид бавния темп на напредък, конференцията в Глазгоу е от голямо значение, тъй като чрез нея ще може да се измерва и стимулира колективната воля и амбицията на отделните държави.

Предишното издание в Мадрид приключи с покана за „по-амбициозни усилия“. Вие казахте, че това е „предизвикателство за цивилизацията“. Какво се очаква сега?

Живеем във важен момент от нашата история. Отговорите на Covid-19 и изменението на климата наистина могат да последват надеждата, изразена от папа Франциск в Laudato si ‘, че: „докато човечеството от постиндустриалния период може би ще бъде запомнено като едно от най-безотговорните в историята, остава да се надяваме, че човечеството в началото на 21-ви век ще бъде запомнено с това, че щедро е поело сериозните си отговорности”. Това всъщност е предизвикателство на цивилизацията в полза на общото благо и промяна на гледната точка, която трябва да постави човешкото достойнство в центъра на всяко действие. Глобални и трансверсални явления като пандемията и изменението на климата все повече подчертават промяната на посоката, поискана от папа Франциск въз основа на съзнанието, че всички ние трябва да работим заедно за укрепване на съюза между хората и природната среда, с особено внимание към най-много уязвими групи от населението.

В енцикликата Laudato si „Франциск подкрепя цялостната екология, в която грижата за Творението, вниманието към бедните, ангажираността към обществото и изграждането на мира са неразделни. Какви са спешните въпроси?

Става все по- очевидно, че влошаването на околната среда и социалното влошаване са тясно взаимосвързани. Това е и една от ключовите концепции на цялостната  екология: „мирът, справедливостта и защитата на творението са напълно взаимосвързани и не могат да бъдат разделени. Затова е важно COP26 да даде ясен колективен отговор не само за насърчаване на дейностите за смекчаване на изменението на климата и адаптиране от всички страни, но и за подпомагане на най-уязвимите да се справят с щетите и загубите, произтичащи от това явление, които за съжаление вече са реалност в много контексти.

Папата непрестанно призовава за приемане на поведение и действия, базирани на взаимна зависимост и съвместна отговорност, в свят, в който „всичко е свързано“ и в който целите за намаляване на замърсяването, за екологична устойчивост, заложени в Споразумението от 2015 г. в Париж все още изглеждат далечни. Какви са стъпките, които трябва да бъдат направени?

По време на срещата с религиозни водачи и учени, проведена на 4 октомври т.г. във Ватикана, която отправи съвместен призив към COP26, Светият отец подчерта важността на възприемането на поглед насочен към взаимозависимостта и споделянето. „Не може да действаме сами, но ангажиментът на всеки един да се грижи за другите и за средата, която води до такава спешна промяна, разбира се, е фундаментална; ангажимент, който също трябва да бъде подхранван от собствената вяра и духовност […] Ангажимент, който трябва непрекъснато да бъде подхранван от „двигателя на любовта“, ден след ден. Това е предизвикателство, което възниква от необходимостта за противопоставяне на „културата на отхвърлянето“, преобладаваща в нашето общество и която се подхранва от „семената на конфликта: алчност, безразличие, невежество, страх, несправедливост, несигурност и насилие“. Затова, както за постигане на целите за екоустойчивост, така и в борбата срещу социално-екологичната деградация, пътят трябва да започне от това съзнание за преминаване от „култура на отхвърляне“ към „култура на грижа“. Само по този начин написаното в Парижкото споразумение може да бъде наистина ефективно.

Когато говори за нуждата от „екологичен преход“ и „задължителна промяна“, Светият отец е воден от надеждата, че „винаги можем да променим посоката“. Какво очаквате от тази конференция на ООН?

Най-новите данни от различни международни научни организации не са обнадеждаващи за пътя, по който международната общност върви за постигане на целите на Парижкото споразумение. Това изтъква трудностите на тази промяна, но в същото време подчертава нейната неотложност. Имаме средствата и ресурсите за тази промяна на посоката; това, което изглежда все още липсва, е ясна политическа воля. Тази промяна трябва да се извърши чрез включване на всички; никой не може да бъде изоставен, а още по-малко може да избегне да се включи със съвест пред това голямо предизвикателство. Младите хора са първите, които осъзнават това. Както се казва в призива, подписан от религиозни водачи, „ние сме наследили градина: не трябва да оставяме пустиня на децата си“. COP26 представлява важен момент за конкретното реализиране на тези желания.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal