Начало » Other languages » Македонски » Интервју на Патријархот Вартоломеј | VIDEO

Интервју на Патријархот Вартоломеј | VIDEO

In other languages: EL – BG


Неодамна на наша голема радост, на денот на Успението на Богомајката (28.08.2021), Вселенскиот Патријарх, во чест на неговата 60-годишна служба како клирик во Црквата и 30 години од изборот за Вселенски Патријарх, даде ексклузивно интервју за грчката телевизијата MEGA TV. Интервјуто беше направено на островот Имврос во денешна Турција, во селото „Свети Теодори“, во татковиот му дом.

Патријархот Вартоломеј, кој за време на неговото патријархување успеа да стане водечка фигура во православната екумена и светски познат интелектуалец, во своето интервју зборува за своите детски години, за животот и случувањата на островот, се осврна на гонењата и на прогоните на кои биле, и сеуште се подложени Грците и други Христијани во Турција, упати повик кон светот да се вакцинира „безрезервно“, го презентираше и својот музеј во родното место Имврос, зборуваше за иднината на Православието во САД, но и за природните катастрофи што ги предизвикува климатската криза. Во продолжение, низ интервјуто е остварена посета на неговиот личен музеј и кафеаната-берберница на неговиот покоен татко. Патувајќи низ минатото, тој се присети на многу моменти од својот живот.

Интервјуто беше направено од страна на новинарот Андреас Робопулос.

Извор: bigorski.org.mk

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal