Изявление на Вселенския Патриарх за пресата след срещата си с Джо Байдън

In other languages: EN UA


На 25 октомври 2021 г., Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей имаше среща с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом. След края на тази среща той излезе пред Белия дом и направи изказване за пресата, която го чакаше отпред. След това от Архиепископията на Америка и Вселенската Патриаршия във Фанар публикуваха съответното комюнике от срещата между двамата.

Изявление на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей след срещата му с президента Джо Байдън

25 октомври 2021 г

Белият дом
Вашингтон, окръг Колумбия

Скъпи приятели, членове на пресата,

Току-що приключихме топла и продуктивна среща с президента Байдън като му изказваме нашата благодарност за неговото любезно и наистина братско посрещане.

В хода на нашия разговор засегнахме много въпроси, които се отнасят до мира по света и надеждата за повишена екологична справедливост на тази единствена планета, която всички споделяме. Ние отбелязваме с признателност ангажимента на президента към отговорността за околната среда и неговата готовност да бъде водещ в тази сфера. Ние подкрепяхме тези усилия през цялото си 30-годишно Патриаршество и ще продължим да го правим.

Изразихме на президента нашата загриженост за глобалната стабилност и ролята, която могат да донесат конструктивните и положителни религиозни движения. Той ни благодари за нашите десетилетни усилия.

Нашите усилия за насърчаване на християнското единство и междурелигиозното разбирателство и сътрудничество имат само един принцип – диалог. Ние считаме диалога за най-ефективното средство за справяне с всяко предизвикателство от настоящето или бъдещето.

Ние носим отговорност да ръководим поместните автокефални църкви като по-голям брат на едно семейство. Това чувство за семейство е по своята същност православно и не можем да позволим на каквито и да било късогледи политически програми да се намесват в нашите взаимоотношения, които са чрез и в Иисус Христос, Господ и Спасител на света.

Ето защо, днес ние изразяваме нашето огромно задоволство от срещата с президента Байдън. Той е човек на вярата и човек с визия и знаем, че той ще предложи на тази прекрасна страна и на света най-доброто лидерство и ръководство в рамките на значителните си правомощия.

Благодаря ви.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Източник: goarch.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal