Начало » Новини » Светът » Изказване на сенатор Чък Шумър от Ню Йорк на двупартийния обяд в чест на Вселенския Патриарх Вартоломей | СНИМКИ

Изказване на сенатор Чък Шумър от Ню Йорк на двупартийния обяд в чест на Вселенския Патриарх Вартоломей | СНИМКИ

In other languages: EN


Изказване на сенатор Чък Шумър от Ню Йорк на двупартийния обяд в чест на Вселенския Патриарх Вартоломей, даден от председателя на Камарата в Капитолия, Нанси Пелоси

„Благодаря Ви, г-жо председател, за представянето Ви и за това, че ни събрахте заедно по този забележителен повод.

От името на Сената на Съединените щати, от името на моя роден щат Ню Йорк и от името на американския народ — искам да приветствам Негово Всесветейшество Патриарх Вартоломей в Капитолия.

Благодарим и на Негово Високопреосвещенство Архиепископа на Америка Елпидофор, че също се присъедини към нас.

Към Ваше Всесветейшество: винаги е радостен повод да приветствате гости в този храм на демокрацията — но е рядка чест и благословия да приветствате духовния водач на източноправославните християни по света.

Ню Йорк е горд дом за стотици хиляди православни християни и всички ние се обединяваме, празнувайки вашето посещение в нашата страна.

И освен това, приемам посещението на Негово Всесветейшество ни по-малко като знак на Божията благодат, тъй като и двете камари на Конгреса работят за финализиране на историческото законодателство за борба с изменението на климата, уместно е самият „Зеленият Патриарх“ да ни посети!

През цялото си патриаршеско управление вие сте били един от водещите световни лидери в управлението на околната среда и защитата на Божието творение. Днес се присъединявам към моите колеги да ви благодаря, както казахте, че повишихте съзнанието на човечеството в преследване на тази цел.

Защитата на нашата планета сега е по-важна от всякога. Това е задължение, което всички ние носим и за което всички трябва да отговаряме. Ние тук в Конгреса гледаме на вашия пример, за да ни напътства, като се стремим да уважаваме тази отговорност.

В заключение, пожелавам на Ваше Всесветейшество всичко най-добро във Вашето пътуване из Съединените щати, което разбирам включва посещение и в моя роден щат Ню Йорк.

Благодарен съм, че дори след тридесет години на служба като Патриарх, вие се връщате отново и отново в нашата велика страна и ние сме готови — с отворени обятия — да ви приветстваме, когато се върнете отново.

Благодаря ви, Ваше Всесветейшество, че ни удостоихте с присъствието си и лидерството си.”

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Източник: goarch.com

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal