Зворничкият Епископ Фотий съслужи с Аморийския Епископ Никифор от Вселенската Патриаршия за празника Покров Богородичен (ю.к.) | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: SRB


На 14 октомври 2021 г., в Храма Покров Богородичен в град Брод, Босна и Херцеговина беше отслужена Архиерейска Божествена Литургия, възглавена от Епископа на Зворник и Тузла г-н Фотий в съслужение с Аморийския Епископ г-н Никифор (Вселенска Патриаршия), Игумен на Патриаршеския и Ставропигиален Монастир Влатадон край Солун.

Архиереят от Вселенската Патриаршия беше придружаван от Вископреподобния Архимандрит Паламас от Скита на Свети Пантелеймон към Монастира Кутлумуш, Света Гора.

В проповедта си след Божествената Литургията Епископ Фотий посочи, че празникът Покров на Пресвета Богородица се чества в целия православен свят и със сигурност Пресвета Богородица защитава вярващите, но те трябва да бъдат достойни за тази грижа и благословия. „Радвам се, че днес сме тук, че се измолихме Бог и Пресвета Богородица, че Бог ни дава сила да вършим много дела, при обновяването на нашите църкви и монастири, за да запазим децата си в православните вяра чрез религиозно образование, преподавано в нашите училища. Нека народът бхде благословен“, каза Епископ Фотия. Той посочи, че този ден за него е голяма радост, защото „Аморийският Епископ Никифор пристигна в Брод и съслужихме заедно Божествената Литургия“. Епископ Никифор е в Брод с благословението на Митрополита на Митилини г-н Яков, голям ктитор и сътрудник на храма в Брод: „Той направи този иконостас тук, в храма, иконите и много други неща. В последната война гърците помогнаха много на нашия народ. Те помагаха в хуманитарен смисъл, но много пъти приемаха и нашите деца в Гърция, за да отидат и да се измъкнат от бедата, която ни сполетя”, заяви Епископ Фотий.

От своя страна, Епископ Никифор заяви, че гръцкият и сръбският народ ги свърза една обща Православна вяра, обща история, минало, настояще и бъдеще. Той заяви, че Гърция винаги е подкрепяла и продължава да подкрепя страдащия от войните и несгодите сръбски православен народ.

За спомен от съвместното богослужение Епископ Фотий връчи на гостите от Гърция подходящи подаръци.

След Божествената Литургия по улиците на града премина тържествена Лития.

Източник: Епархија зворничко-тузланска

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal