За нов Митрополит на Кастория е избран Архимандрит Калиникос Георгатос

In other languages: EL EN


Днес на 8 октомври 2021, на своето пето редовно заседание Свещената Йерархия на Еладската Църква избра Архимандрит Калиникос Георгатос за нов Митрополит на Свещената Митрополия на Кастория с 47 гласа на първи тур.

Другите двама претенденти Архимандрит Христофорос Ангелопулос събра 26 гласа, а Архимандрит Николаос Янусас 1 глас.

Новият Митрополит на Кастория – Архимандрит Калиникос Георгатос (в света Николаос Георгатос) е роден в Едеса през 1966 г. Израстнал е и се е развил в църковна среда и в присъствието винаги на Свети Калиник, Митрополит Едески.

Завършил е Педагогическата Академия в Ираклион, о-в Крит и Богословската Школа на Аристотелския университет в Солун. Седем години е бил учител по религия в училищата на Едеса, Крит, Атина и област Етеолоакарнания.

Той развива духовно братство в Митрополита на Навпакт Йеротей, тогава свещенопроповедник в Митрополията на Едеса. Когато Архимандрит Йеротей Влахос е избран през 1995 г. за Митрополит на Навпакт, той взема със себе си Архимандрит Калиник, мирско лице. Оттогава двамата работят почти 26 години по различни проекти и дейности в Митрополията на Навпакт.

На 18 септември 1999 г. е постриган за монах, получавайки името Калиник, а на 19 септември 1999 г. е ръкоположен за дякон в Митрополитския Храм на Свети Димитрий в Навпакт от Митрополит Йеротей (Влахос).

На 1 януари 2000 г. е ръкоположен за презвитер и получава офикията Архимандрит.

Служил е в различни храмове на Митрополията на Навпакт. От 2017 г. е Протосингел на Свещената Митрополия на Навпакт и на Свети Власий.

Той е лично предложение на Митрополит Йеротей (Влахос), който изказа своята радост и благодарност към своите събратя за избора на Архимандрит Калиникис за Митрополит на Кастория.

Митрополит Йеротей заяви, че Архимандрит Калиникос е първият ръкоположен и записан в Митрополията на Навпакт клирик, който се избира за Митрополит.

Митрополит Йеротей поздрави и народа на Навпакт и Кастория с новоизбрания Митрополит на Кастория – Архимандрит Калиникос Георгатос.

Достоен! Άξιος!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal