Започна реконструкцията на Via Dolorosa в Йерусалим

Община Йерусалим, в Светата земя, започна нови възстановителни работи по Via Dolorosa, пътя, по който премина Исус, след като беше осъден от Пилат, за да стигне до Голгота.


Възстановителните намеси се отнасят по-специално до участъка, който минава от петата до осмата спирка на Via Crucis и строителната площадка е активна от 19 часа до ранните сутрешни часове. В ход е подмяната на настилката и стъпалата и подновяване на подземните електрически връзки.

Братята францискани, съобщава Terrasanta.net, продължават всеки петък следобед да провеждат Кръстния път по Via Dolorosa. Търговците от известния търговски базар в стария Йерусалим припомнят, че последната реконструкция на Via Dolorosa датира от преди около 40 години, впоследствие са извършени само малки интервенции за подсилване на настилката, сега Общината на Светия град е взела решение за глобално преобразяване. Настоящия маршрут на Via Crucis се развива на 14 етапа и в действителност се основава само частично на историческата памет на Йерусалим.

Например, все още е под въпрос местоположението на първата стирка, преториума на Пилат, където Исус е осъден на смърт. Това, което днес е отправната точка на Via Dolorosa, е установена през 15-ти век от францисканците при крепостта „Антония“, северозападно от Храмовия хълм, но някои израелски археолози през 2015 г. обявиха, че са открили мястото на съда на Исус близо до сегашната порта „Джафа“. Въпреки това Via Dolorosa запазва непокътната своята духовна стойност и е много обичана дестинация за поклонниците.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal