Зам.-министърът на външните работи на Гърция посети Богословската Школа на Халки | СНИМКИ

In other languages: ELEN


Днес, четвъртък, 21 октомври 2021 г., заместник-министърът на външните работи на Гърция, отговарящ за гърците в чужбина, г-н Андреас Кацаниотис е на официално посещение в Богословската Школа на Халки. Той е придружаван от съпругата му, генералния консул на Гърция в Константинопол г-жа Георгия Султанопулу и неговите сътрудници.

Високопоставените гости бяха приети от Игумена на Монастира Света Троица,Преосвещеният Епископ на Арависос г -н Касиан и от братството на Обителта. Те проведоха кратка дискусия в тържествената зала на школата по въпроси, свързани с актуалните проблеми на школата и нейната дейност, вкл. и нейното повторно отваряне. След края на дискусията гостите посетиха синодалната заседателна зала, класните стаи, студентските общежития, историческата библиотека и други места в Монастира, съобщиха от Богословската Школа.

По време на престоя си в училището г-н Кацаниотис Школата като „люлка за популяризиране на културата“. Той беше подробно информиран за нейната богата и славна история, от която той изрази голямото си възхищение.

„Посетих Богословската Школа Халки, която е затворена от 1971 г., лишавайки не само гръцкото малцинство, но и целия православен свят, от възможността за укрепване отвътре на Вселенския Престол с нови религиозни служители.

Повторното отваряне на Богословската Школа остава дългогодишен проблем и докато турските власти избират тактиката на забавяне, то ние, гръцката държава, ще продължим да повдигаме този въпрос по правилен начин, създавайки по всякакъв начин чувствителност в международната общност по този въпрос“, написа в Twitter г-н Андреас Кацаниотис.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal