Епископ Фотије са гостима из Грчке на слави храма у Броду | VIDEO & ФОТО

In other languages: BG


Епископ зворничко-тузлански г. Фотије је на Празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2021. године, са гостима из Цариградске патријаршије – епископом Никифором, који носи титулу древне епископије Аморио у данашњој Турској, а столује у манастиру Влатадон у Солуну и архимандритом Паламом из манастира Кутлумуш (скит Светог Пантелејмона) и са свештенством подручне епархије, служио Свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Броду поводом крсне славе овог храма и општине, известила је Епархија зворничко-тузланска.

Епископ Фотије је у беседи након литургије истакао да се празник Покрова Пресвете Богородице празнује широм православног света и поручио да Пресвета Богородица сигурно чува вернике, али да они морају бити достојни те бриге и благослова. “Радујем се да смо данас овде, да смо се Богу и Пресветој Богородици помолили, да нам Бог да снаге да урадимо многа дела, у обнови наших цркава и манастира, да чувамо нашу децу у православној вери кроз веронауку која се предаје у нашим школама, да будемо народ благословен”, рекао је Епископ Фотије и истакао је да је велика радост овог дана зато што је у Брод стигао и заједно служио Свету Литургију Епископ Никифор, који је дошао по благослову Митрополита митилинског Јакова, великог ктитора и приложника Храма у Броду:  “Он је урадио овај иконостас овде у Храму, иконе и много другог. У последњем рату Грци су много помогли нашем народу. Помагали су у хуманитарном смислу, али су много пута и прихватали нашу децу у Грчку да иду да се склоне од невоље која нас је задесила”, рекао је Владика Фотије.

У спомен на заједничку службу и молитвено сећање Епископ Фотије је гостима уручио пригодне поклоне.
Након Свете Литургије улицама града је прошла свечана литија, те освештан и преломљен славски колач са Даринком и Миленом Трифуновић које су кумовале слави.

За исказан труд током досадашњег служења својој светој цркви Владика Фотије је одликовао пароха III бродског о. Бранка Јокића, достојанством протонамесника.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal