Духовен празник на град Видин. Архиерейска Божествена Литургия за Свети Димитрий Солунски | СНИМКИ


На 26 октомври, Светата Православна църква чества паметта на Св. великомъченик Димитрий Мироточиви. Днес в едноименния катедрален храм в град Видин се почете паметта на небесния покровител на епархийската катедрала и града.

Божествената света Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с Високопреподобните архим. Антим, протосингел на Видинска митрополия, архим. Самуил, председател на църковното настоятелство на катедралния храм, духовенството на храма и свещеници от града и епархията.

В духовната радост съучастваха кмета на града, д-р Цветан Ценков, представители на местната власт, множество православни християни – жители и гости на гр. Видин.

Митрополит Даниил поздрави енориашите с празника на града и в своята проповед разказа за житието на великомъченика, за възпитанието, което е получил от своите родители и за дръзновението в изпитанията, с което се е оказал пример за всички нас. Християните през онези времена са се молили едни за други и с душевна и духовна сила са стоели спокойно и мъжествено пред изпитанията. Верни на Христовите слова: „Не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият; а бойте се повече от Оногова, Който може и душата и тялото да погуби в геената“ (Мат.10:28), те и в обикновения си живот и във време на изпитания са били верни Христови последователи, а след претърпения подвиг са получавали венец на славата.

„Велик поборник в бедите, вселената те намери, страдалче, побеждаващ народите, защото, посрамил гордостта на Лий, вдъхновил си за дръзновен подвиг Нестор. Тъй, свети, Димитре, Христа Бога моли да дарува нам велика радост.“ (Тропар на Св. Димитър)

По молитвите на Св. Димитрий Мироточиви, Бог да ни даде дръзновение да преодоляваме всяко изпитание с вяра и упование в Бога!

Дивен е Бог в своите светии! (Пс.67:36)

Източник: facebook.com/Vidinska.mitropoliya

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal