Доростолска Митрополия празнува 20 години от своето възстановяване | СНИМКИ


Създадената през 390-а година и управлявана от близо 50 митрополити Доростолска епархия чества 20 години от възобновяването си с център Силистра, след решение на Църковно-народен събор на БПЦ, проведен през декември 2001 година.

Две години по-късно, през октомври Светия синод канонически избира и провъзгласява Негово Преосвещенство Траянополския епископ Иларион за Доростолски митрополит – приемник на митрополитския престол на възстановената и древнопросияла Доростолска епархия.

В двете десетилетия начело на епархията са били митрополитите Иларион и Амвросий, а от тази година – митрополит Яков.

Няма друга епархия по-древна от Доростолската, сподели Негово Високо Преосвещенство митрополит Яков:

„С радост видях, когато дойдох в престолния град Силистра колко много е направено. Няма да скрия, че градът много ми хареса. Няма как да не ми хареса и епархията, защото това е първата древно просияла епархия. Тя е минала през много бури, ветрове, урагани“.

Край останките на епископската базилика в Дунавската градина владиката смята, че трябва да се постави кръст, за какъвто той знае, че е имало намерения в предишни години от няколко инициативни комитета. Обсъжда се и възможността чрез проект да бъдат осигурени средства за създаване на светлинен макет на контурите на патриаршията, за да бъде показвана по атрактивен начин.

„Добре ще бъде, ако може да се направи с тези светлинни лъчи и да изглежда автентично нощно време как е изглеждал този храм“.

Днес Доростолската епархия с център Силистра, обхваща около 60 храма в общините Силистра, Дулово, Алфатар, Ситово, Кайнарджа, Главиница и Тервел. Обслужват се от 21 свещеници, от които трима са постъпили в първата година, откакто митрополит Яков е начело на епархията.

С болка Негово високопреосвещенство сподели за липсата на развитие по изграждането на православния храм „Св. Георги Победоносец“ в престолния град Силистра. В негова чест преди четвърт век е бил осветен камък. Оказва се, че понастоящем го няма документът, удостоверяващ решението на Общински съвет в Силистра за предоставяне на общинския терен. Не скри и желанието си за изграждането на нов храм и в един от най-новите, и населени квартали на града – „Изток“.

„Където и да отида, говоря не само в България, защото православието е вселенско, то е по целия свят, всички православни църкви ме питат колко църкви имаш в престолния град. Мъчно е за един митрополит да отговори, че има само една църква. Авторитетът ни на епархията е само върху една църква. Бях споделил,че искам в новия квартал да се направи малка църква – хем да се издигнe авторитета на града, хем да се замислим дали на Великден възрастните могат да си позволят да наемат такси, за да дойдат до единствената църка да запалят свещичка и да посрещнат Възкресението и след това да наемат пак такси, за да се приберат“.

На 10 октомври от 9:00 часа ще се отслужи архиерейска света литургия в катедралния храм в Силистра „Св. Св. Първоапостоли Петър и Павел“.

Доростолска митрополия е основана върху пролятата мъченическа кръв на 12 светци- през ІV в. сл. Хр. През 7 век с идването на славяните и прабългарите епархията временно е закрита, а останките на някои от мъчениците са пренесени в Константинопол.

През 2003 година част от мощите на един от тях – свети Дасий отново се върнаха в Силистра, донесени в България от Папа Йоан Павел Втори, и бяха поставени в катедралния храм.

Като част от честванията бе освещаването на нова църква в дуловското село Межден.

Първият камък на църквата е положен още през 2001 година, но все нещо спирало строежа й.

Започнали да умират много млади мъже в селото. Тогава възрастен мюсюлманин им казал, че това е наказание от Бога, защото още не е построена храмът на нареченото за това място.

В Межден има и друга църква, но тя в края на селото и хората трудно стигат до нея. Тогава Николай Попов, бизнесмен от Дулово, решава новата да е в центъра – до кметството и училището. Той е основен и единствен дарител, а храмът в Межден не е първият му. Участва в градежа на още няколко църкви в региона.

Именувана е на Свети Николай, за да имат в негово лице миряните от епархията още един молитвен застъпник, разказа Доростолският митрополит Яков и съобщи за решението на Епархийския съвет, ктиторът да бъде удостоен с орден Доростолски мъченици, за богоугодното дело.

Проявите за годишнината ще продължат утре със Съборна архиерейска света литургия в катедралния храм „Св. Св. Първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра.

Тържествената служба бе водена от митрополита на Западно-европейската епархия Антоний, в съслужение с местните духовници и митрополитите на Русенска и Старозагорска епархии на Българската православна църква, епископите на румънските градове Тулча и Констанца, Епископи от Украйна и Молдова.

Източник: bnr.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal