Дискриминира ли БПЦ вярващите на бедни и богати


С Doxologia Infonews се свързаха анализатори на църковния живот в БПЦ, както и експерти в областта на църковните дела.

Те споделиха с нас, че в Българската Православна Църква се наблюдава сериозна дискриминация от страна на духовниците спрямо вярващите.

Както анализаторите казват, „на богатите хора, способни да финансират БПЦ (дори с пари, придобити от престъпна дейност), им се оказва прекалено много и специално внимание от страна на духовниците; в сравнение с бедните хора, които не получават елементарно внимание от духовенството“.

Като пресен пример експертите ни изпратиха снимка на странно послание върху хартия, наречено „Архиерейско благословение“.

То е изпратено от името на Българския Патриарх Неофит до Христос Мурутис, гръцки предприемач и бизнесмен в България, по повод наскоро сключения брак между него и съпругата му Петя Мурути.

В посланието си Негово Блаженство поздравява новобрачните и заявява, че „усърдно се молим Гопод Бог да Ви укрепява през дните на Вашия съпружески живот с даровете на Своята благодат“.

Мурутис е написал на стената си във Facebook, че това е „свидетелство за Свето Венчание, подписано от патриарха“. Но в интерес на истината, документът няма нищо общо със стандартните свидетелства за венчание, които издава БПЦ.

Според анализаторите, „с такова патриаршеско послание могат да се сдобият само изключително заможни хора, способни да даряват солидни средства на духовниците от БПЦ“.

„Много са случаите на подобна дискриминация. Пловдивският Митрополит Николай е най-яркият пример за всичко това. Той оказва внимание само на мутри, престъпници, олигарси и въобще хора с пари, власт и влияние. А обикновеният вярващ бива презиран и подиграван от въпросния Митрополит Николай. Никога няма да видите Митрополит Николай да си говори с обикновените хора, дори няма да се доближи до тях. А с богатите ще седне на обяд в Епископския дом. За какво говорим… За Патриарх Неофит какво да кажем? Той не обръща никакво внимание на страдащите български граждани. Това поведение на архипастир ли е?“ – казаха разтревожени експертите.

От Doxologia Infonews веднага се запитахме, всичко това не е ли дискриминация на вярващите? Нима бедните християни нямат стойност и не заслужават (специално) внимание от патриарха, митрополитите и клириците?

Недопустимо е бизнесмени и дарители да получават внимание от българските духовници, каквото внимание, дори по-малко от него, не получават обикновените вярващи християни.

Призоваваме българските духовници, които имат подобно поведение и отношение, да си зададат екзистенциалния въпрос: Христос дали би го направил! А от отговора на този въпрос зависи те доколко са последователи на Христос.

Настоящата публикация не е насочена срещу г-н Мурутис, а срещу порочното явление на дискриминация в Българската Църква. От Doxologia Infonews поздравяваме г-н Мурутис и съпругата му за сключения брак и църковното венчание, и им пожелаваме здраве, благоденствие и щастлив живот във взаимно разбирателство.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal