Гърция: Митрополитът на Зихни и Неврокоп беше осъден на 4 години затвор за присвояване на реликви от храм

In other languages: EL


На 15 октоври 2021 г., Тричленният окръжен наказателен съд в Солун разгледа делото за присвояването на църковни реликви на особено голяма стойност, откраднати от Храма на Свети Йоан предтеча в Ангиста, Серес. Подсъдими по делото са Митрополитът на Зихни и Неврокоп г-н Йеротей и един протосингел. Съдът ги осъди на четири години затвор.

Заради чистото съдебно минало на Митрополита Тричленният съд замени ефективната присъда с по-леко наказание – глоба по 5 евро дневно за периода на наложеното наказание лишаване от свобода за срок от 4 години, което възлиза на приблизително 7300 евро.

Тричленният съд изпрати изпълнението на наказанието на втора инстанция в Апелативния съд.

Съгласно обвинителния акт става въпрос за ценности като потири и кръст от 1830 г., които е трябвало да бъдат дадени за реставрация и консервация, но след това не са били върнати в храма. Постъпила е жалба от лице, което е искало да ги снима с оглед написването на книга. Обвиняемите не приемат изводите в обвинителния акт. Съдът оправда свещеник, който също е бил сред обвиняемите.

Припомня се, че съгласно Устава на Еладската Църква, ако митрополит получи присъда и тя влезе в сила, независимо от размера ѝ, трябва да бъде освободен от поста му и да се избере на негово място друг митрополит.

Казусът предстои да бъде разгледан и от Висшия църковен съд след получаване на цялата документация относно осъдителното решение на Апелативния съд в Солун.

Източник: amna.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal