Начало » Новини » Светът » В Украйна родители поболяха децата си до смърт заради религиозните си убеждения

В Украйна родители поболяха децата си до смърт заради религиозните си убеждения

In other languages: UA


Още шест деца в семейство от Ривненска област в Украйна са диагностицирани с полиомиелит (детски паралич), предава risu.ua. За щастие те нямат симптоматика и са само преносители на инфекциозното заболяване.

Родителите обаче отказват да ваксинират всичките си десет деца поради религиозните си убеждения.

Родителите се обърнали към лекарите, след като дъщеря им, която е на една годинка и е най-малкото им дете, спряла да движи краката си; в един момент те се парализирали. Детето е хоспитализирано и му е предписано лечение, но според лекарите няма кой знае какви перспективи за болното дете, тъй като няма конкретно лечение за това заболяване, и единствената надежда е в превенцията, а именно имунизациите.

„Заболяването е причинено от производно на ваксиналния щам на полиовирусите тип 2 (Sabin 2)“ – се казва в изявление на здравното министерство на Украйна.

Не е ясно какво ще се случи с безотговорните родители-детеубийци – дали ще влязат в затвора и съответно дали ще им бъдат отнети децата, както е редно.

Справка

Полиомиелитът (детски паралич) е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения в сивото вещество на гръбначния мозък, вяли парализи (намалена мускулна сила и тонус, и липсващи рефлекси), тежко протичане и висока смъртност.

Боледуват предимно деца от 1 до 5 годишна възраст, но се среща и при възрастни. Наблюдава се широко разпространено и продължително заразоносителство, което благоприятства масовото разпространение на болестта.

Заболяването се предава основно по чревен път, но е възможен и въздушно-капков.

Полиомиелитът се причинява от вирус, който издържа дълго време във външната среда – във фекалии и хранителни продукти – от 2 до 6 месеца, в канални води – до няколко месеца.

Входна врата за вируса са носа и устата. От кръвта вирусът попада и уврежда различни органи и системи – сърце, черен дроб, далак и други, като най-силно е въздействието му върху нервната система. Вирусите се размножават най-добре в гръбначния мозък, продълговатия мозък и мозъчните обвивки.

Инкубационният период е между 30 и 35 дни. Клиничните форми са многобройни, в зависимост от разпространението на вируса в организма.

В доимунизационния период /1954 г./ са регистрирани големи епидемии от полиомиелит, а след въвеждането на полиомиелитната ваксина, заболеваемостта рязко се снижава.

През 50-те години на 20 век е наблюдавана първата полиомиелитна пандемия, обхванала повече от 70 страни в света.

В България най-висока заболеваемост е регистрирана през 1947 г. След въвеждането на масова имунизация през 1959 г., заболеваемостта рязко спада. През 1991 г. е наблюдаван епидемиологичен взрив, с 46 заболели, като засегнатите са били неимунизирани или непълно имунизирани деца.

Заболяването протича в 4 стадия:

  1. Начален стадий, изразяващ се с температура, хрема, кашлица, гърлобол, зачервено гърло, безапетитие, гадене, повръщане, диария; – препаралитичен стадий – температурата достига 39-40 градуса, болните са неспокойни, възбудени или сънливи; наблюдават се менингиални признаци – главоболие, вратна ригидност;
  2. Паралитичен стадий – появяват се вяли парализи на различни мускулни групи;
  3. Възстановителен стадий – продължава от 2 до 5 години. Възстановяването на парализите е в различна степен, като при немалка част от болните остават трайни поражения.

Лечението на полиомиелита е симптоматично – усилията са насочени към осигуряване на подходящ болничен режим, правилно хранене и ограничаване на парализите.

Източниците на зараза са болният човек и заразоносителите. Болният е заразителен в последните 3 – 7 дни от инкубационния период и по време на началния стадий на заболяването. Болният отделя масивни количества зараза – в 1 г фекалии се съдържат до 10 милиона инфекциозни единици. Освен с фекалиите, вирусите се отделят и с носогърления секрет до 40-я ден от началото на заболяването. Особено опасни източници на зараза са заразоносителите, които не подозират, че предават инфекцията на околните.

Основни фактори на предаване при фекално-оралния механизъм са хранителните продукти, включително млякото и млечните произведения, плодовете и зеленчуците; каналните и поливни води; предметите и вещите в обкръжението на болния и замърсените ръце. Заразяването се осъществява чрез поглъщане на полиовирусите, отделяни с фекалиите на болните и вирусоносителите. При въздушно-капковия механизъм, вирусите се отделят с носогърления секрет при говор, дишане, кашляне и кихане. Заразяването се осъществява при вдишване на въздух, съдържащ полиовируси.

Профилактиката на полиомиелита се извършва основно чрез имунизация с противополиомиелитна ваксина в три приема – на 2-я, 3-я и 4-я месец след раждането. Реимунизация се провежда на 16 месеца и на 6 годишна възраст. Важно значение в профилактиката на заболяването имат и мерките за прекъсване на пътищата на предаване на инфекцията: спазване на лична хигиена; обилно измиване с вода на плодовете и зеленчуците, предназначени за сурова консумация; достатъчна термична обработка на месо, мляко и яйца; консумация на вода само от проверени източници; плътно затваряне на съдовете за отпадъци; избягване на замърсени водоеми за къпане и риболов. При поява на съмнителни за заболяването признаци, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, с оглед своевременно лечение и изолация на болния за предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Източник: РЗИ-Велико Търново

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal