Начало » Новини » Светът » В Турция археолози откриха останки от църква на 1600 години | СНИМКИ

В Турция археолози откриха останки от църква на 1600 години | СНИМКИ

In other languages: EL


В турската провинция Айдън е открита църква, датираща отпреди 1600 години. Находката, която се намира в древния град Приини, е включена в предварителния списък на ЮНЕСКО заедно с целия елински полис, пише турският вестник Daily Sabah.

Построена от първата християнска общност в региона, църквата датира от периода на ранното християнство.

Али Алтън, учен от университета Бурса Улудаг, каза пред Анадолската агенция, че църквата е може би най-ранната в региона и за разлика от другите църкви и храмове, открити преди това, тя е построена за масово поклонение от първите християнски общности в региона.

Установихме, че подът на църквата се състои от камъни с малки размери, събрани заедно, които са покрити с мозайка, украсена с геометрични мотиви „, каза Алтън и отбеляза, че вътрешните стени на сградата са покрити с вертикални рисунки.

„Тези стенописи се състоят от няколко различни слоя, което ни показва, че църквата е била използвана, започвайки от първите фази на периода на ранното християнство до късните периоди на византийската епоха“, обясни Алтън.

Разположена в район, използван като гробище, църквата с правоъгълна форма е известна още като „Помпей от Анадола“ и е от голямо значение за построяването на първата християнска общност в Приене, показват проучванията.

Разкопките в древния град са започнати от германски археолози през 1895 г. и оттогава са открити различни структури, вариращи от храмове, театри, агора, обществени сгради и магазини до учебни сгради.

Приене, известен като регион, където науката и изкуствата процъфтяват, е бил също дом на известния гръцки философ Биас от Приене – , философ, адвокат и държавник от VI век пр.н.е., често цитиран в списъците на седемте мъдреци на Гърция, разказва Алтън.

Древният град привлича вниманието с храма на Атина Полиас (Приене), храма на Деметра, светилището на египетските богове, византийска църква и театър.

Източник: fakti.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal