Начало » Новини » Светът » Вселенският Патриарх стана Doctor Honoris Causa на Университета Нотр Дам в САЩ | VIDEO & СНИМКИ

Вселенският Патриарх стана Doctor Honoris Causa на Университета Нотр Дам в САЩ | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: ENEL


Днес на 28 октомври 2021 г., Негово Всеветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей, който не можа да бъде основен лектор на церемонията по дипломирането през 2020 г. в Университета на Нотр Дам поради пандемията от COVID-19, беше почетно лице в университетския град на Нотр Дам в САЩ.

На официална академична церемония Патриархът беше удостоен с почетна докторска степен на университета (Doctor Honoris Causa), а след това говори за опазването на околната среда, климатичните промени и тяхното управление.

Според ректора на Университета Нотр Дам, преподобни отец Джон И. Дженкинс «Вселенският Патриарх Вартоломей е един от най-видните и смели религиозни водачи в света и за нас е голяма чест, че ще посети Нотр Дам, където ще бъде удостоен с почетната титла – Doctor Honoris Causa. Духовният водач на източноправославните християни по света, представлява източник на вдъхновение за цялото човечество, особено по въпросите на екологичното съзнание, подкрепата за бежанците и религиозната свобода. Университетът Нотр Дам горещо приветства за добре дошъл Негово Всесветейшество като брат в Христа“.

Церемонията се състоя в Базиликата на Светото сърце и когато Вселенският Патриарх влезе от църковния орган се чу „Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ“ или „Взбранной воеводе, Поборница – воевода“.

На събитието Византийският хор на Архиепископията на Америка, под ръководството на Георгиос Теодоридис, Архонт учител по музика (мусикодидаскалос) на Архиепископията, изпълни византийски химни на гръцки и английски език.

Достоен! Άξιος!

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal