Начало » Новини » Светът » Вселенският Патриарх се срещна с Джо Байдън. Комюнике на Патриаршията | СНИМКИ

Вселенският Патриарх се срещна с Джо Байдън. Комюнике на Патриаршията | СНИМКИ

In other languages: EL – EN


Вашингтон, окръг Колумбия
25 октомври 2021

На 25 октомври 2021 г., Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей и президентът на САЩ г-н Джоузеф Байдън имаха топла и сърдечна среща в Овалния кабинет в Белия дом.

Дискусията между двамата включваше споделеното чувство за неотложност, предизвикано от климатичната криза. Вселенският Патриарх отбеляза, че необходимостта от отговор на политическите лидери е особено навременна в светлината на предстоящата среща на COP26 в Глазгоу за климатичните промени.

Негово Всесветейшество също така благодари на президента Байдън за неговия решителен отговор за пандемията и за неговата готовност да подкрепи развиващите се нации (страните от третия свят – Бел. прев.) в осигуряването на ваксини срещу Covid-19 за тяхното население.

Накрая, Вселенският Патриарх изрази искрената си надежда за повторното отваряне на Богословската Школка на Халки, която беше принудително затворена преди петдесет години от турското правителство.

От своя страна, американският президент Байдън се позова и на предстоящото си посещение в Рим и за срещата, която ще има с Папа Франциск, когото похвали за привързаността и загрижеността му към нуждаещите се хора и към народите, както и за живия му интерес към опазването на околната среда. Той също така похвали приятелството и сътрудничеството на Папа Франциск с Вселенския Патриарх Вартоломей, както и огромната роля на последния в опазването на околната среда във връзка с климатичните промени.

Накрая, Джо Байдън не пропусна лично да поздрави Вселенския Патриарх Вартоломей по случай 30-годишнината му на Вселенския Престол.

На едночасовата среща присъстваха Митрополитът Старец на Халкидона г-н Емануил, Архиепископът на Америка Елпидофор и Главният Архиерейски наместник на Архиепископията отец Александрос Карлуцос.

Присъстваха също Стивън Рикети, помощник на президента и съветник на президента, д-р Аманда Слоут, специален асистент на президента и старши директор за Европа, Национален съвет за сигурност, Джон Маккарти, специален асистент на президента и старши съветник на съветника на президентът и г-н Кевин Бойд, директор за Европа и Евразия, Национален съвет за сигурност.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Oct 25: Meeting with President Joe Biden

Източник: goarch.org & ec-patr.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal