Начало » Новини » Мнения » Вселенският Патриарх размаза московските хулители: „Ние ги християнизирахме, и дори цивилизовахме“

Вселенският Патриарх размаза московските хулители: „Ние ги християнизирахме, и дори цивилизовахме“

Ecumenical Orthodox Patriarch Bartholomew I leads the Easter Resurrection Service behind closed doors for COVID-19 measures at Patriarchal Cathdral of St. George in Istanbul, Turkey, April 18, 2020

In other languages: EL – UAЕN


Категорично изказване за московските еклисиологични еретици и хулители направи Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей в интервю, което даде по повод 30-годишнината от избирането му за Вселенски Патриарх.

Пред кипърския вестник Πολίτης, Вартоломей говори за ситуацията след предоставянето на Томоса за автокефалия на Православната Църква на Украйна.

Както той подчерта, „ние не сме имали геополитически интереси, каквито ни се приписват, нито финансови интереси. А иначе, геополитическите събития навлязоха в живота на Църквата и това го виждаме във всички автокефални църкви, произлезли от Вселенската Патриаршия“.

„Под натиск съм, и провокиран да се поддавам на светските желания на онези, които пред нашите канонични и исторически аргументи демонстрират своята икономическа и светска мощ, дори го правят пред църкви, които са политически зависими от „благите“ им думи.“

Както Патриарх Вартоломей каза, „аз не се поддавам на натиск. С Божията благодат аз съм Вселенски Патриарх от тридесет години“.

„Целта на личностните нападки срещу мен, целта на клеветническата кампания срещу историческите отговорности на Вселенския Трон, който християнизира руснаците, да не говорим, че ги и цивилизова, без да променя езика, нравите и обичаите им, е именно тази: да създава чувство на страх и нежелание у другите църкви да се идентифицират и съобразяват с действията на Майката Църква Вселенската Патриаршия.“ – заяви категорично Патриарх Вартоломей.

„По какъв начин се е възползвала на светско ниво Вселенската Патриаршия от автокефалията на ПЦУ? Какво е спечелила? Обиди, клевети, хули, срам и унижение от несъгласните с решението на Майката Църква. А несъгласните, онези, които се борят срещу действията на Майката Църква, са отдадени на желания, според които политическите планове по света трябва да се обслужват от кораба на Църквата. Няма какво повече да добавя.“ – заяви още той.

Накрая Патриарх Вартоломей призова всички хора да се ваксинират и да се вслушат в съветите на лекарите по въпроса за ковид пандемията.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal