Вселенският Патриарх похвали Джо Байдън след срещата им: Той е човек на вярата и човек с визия | СНИМКИ

In other languages: ENEL UA


Вселенският Патриарх Вартоломей възобнови натоварения си план график в понеделник след прекарана една нощ в Университетската болница „Джордж Вашингтон“. Първо той се срещна с посланика на Турция в САЩ г-н Хасан Мурат Мерджан, след това с държавният секретар на САЩ г-н Антъни Блинкен и преди малко с президента на Джо Байдън.

На срещата с президента Байдън присъстваха също и Архиепископът на Америка г-н Елпидфор, Митрополитът Старец на Халкидона г-н Емануил, както и клирици на Вселенската Патриаршия.

Патриарх Вартоломей заяви в Белия дом, че е изключително доволен от посещението си, като похвали Байдън с думите „човек на вярата и човек с визия“.

„Не можем да позволим на някакви късогледи политически програми да се намесват в нашите взаимоотношения, които са чрез и в Христа Иисуса, Господ и Спасител на света“, заяви Негово Всесветейшество.

По време на срещата се очакваше посещението на Патриарха да привлече вниманието към тежкото положение на малкото православно християнско малцинство в родината му Турция, но преди срещата с Джо Байдън и Антъни Блинкен абсолютно дипломатично отиде на по-ранна среща за закуска, организирана от турския посланик г-н Мерджан. На срещата присъстваше и посланикът на Гърция в САЩ г-жа Александра Пападопулу.

Вселенският Патриарх каза, че мисията му като Патриарх „е чисто духовна и показва как Турция може да бъде – не само приобщаващо общество, но и строител на мост между Изтока и Запада“. Той нарече посрещането на посланика като пример за взаимен „диалог и уважение“.

Една от най-болезнените теми при срещната на Патриарх както с Антъни Блинкен, така и с Джо Байдън беше закриването от турското правителство на Православната Богословска Школа на турския остров Халки преди цели 50 години. Школа изучила редица патриарши, митрополити и клирици на Вселенската Патриаршия и на Древните Патриаршии.

Вселенският Патриарх Заяви на Джо Байдън, че политическите лидери по света трябва незабавно да предприемат необходимите спешени мерки относно климатичната криза, както и да насърчат ваксинацията срещу Covid-19 в развиващите се бедни страни.

Джо Бадън като държавния секретар Блинкен също благодари и похвали Вселенския Патриарх за активната му и лидерска роля по отношение на борбата с климатичните промени, както и занапредването на междурелигиозния диалог за мир и уважение между хората от различните вероизповедания.

Джо Байдън и Патриарх Вартоломей имат дългогодишно познанство и приятелски отношения. Поради това, никой не се учуди за разчупената, приятелска и топлосърдечна атмосфера, която имаше помежду им.

„Дълбоко благодарен на президента Джо Бадън за нашата среща в Овалния кабинет, където Вселенският Патриарх се обърна към спешните действия на политическите лидери в отговор на климатичната криза, разпространението на ваксините срещу Covid-19 сред развиващите се нации и повторното отваряне на Богословската Школа на Халки“, написа Архиепископа на Америка г-н Елпидофор в Twitter.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Oct 25: Meeting with President Joe Biden

Източник: washingtonpost.com & ekirikas.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal