Начало » Новини » Светът » Вселенският Патриарх за Света София: Несправедливо е решението този прочут Катедрален Храм на Вселенския Патриарх, на Християнството да бъде превърнат в джамия | VIDEO

Вселенският Патриарх за Света София: Несправедливо е решението този прочут Катедрален Храм на Вселенския Патриарх, на Християнството да бъде превърнат в джамия | VIDEO

In other languages: EL EN


На 27 октомври 2021 г., Негово Всеветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей след края на своето слово по време на последованието Доксология, отслужено в Свещения Храм на Вси Светии в Уиртън, Западна Вирджиния той си припомни трагично решение на турското правителство да превърне Храма на Света София в Константинопол – в джамия.

Вселенският Патриарх в отговор на обръщението към него от страна на местния Архиерей – Митрополита на Питсбърг г-н Сава относно това, че той се намира в една малка енория и християнска общност, той заяви със сълзи на очи, дрезгав глас и прочувствено, че:

«Няма малки и големи общности, малки и големи енории, малки и големи църкви, защото във всяка църква, във всеки параклис, във всеки ексоклис (малко храмче, извън населено място – Бел. прев.), където се отслужва Божествена Литургия, тази църква, това място, винаги е голямо, защото там се отслужва голямото тайнство на Светата Евхаристия. И най-малката църквичка във вашите села в Гърция, в моето село в Имврос, където се отслужва Божествена Литургия, тази църква е толкова голяма, колкото Света София в Константиннопол, която за съжаление, както знаете, миналата година стана джамия. Този прочут Катедрален Храм на Вселенския Патриарх, на Християнството, от музей, който беше отворен за посещение на всички хора, дошли да се възхищават на Града на градовете (Константинопол – Бел. прев.) и на Света София, този безсмъртен паметник на нашите Отци, който оцеля векове, сега е превърнат в джамия. Той вече е само за братята мюсюлмани и съжалявам за това неспрведливо и неприемливо решение на правителството на Турската Република».

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Изказването по темата е след 1:24:00 във видеото:

#AllSaintsLiveService

Apostolic Visit of His All-Holiness Patriarch Bartholomew – October 27, 2021001 08

Posted by All Saints Greek Orthodox Church – Weirton, WV on Wednesday, October 27, 2021

Източник: orthodoxianewsagency.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal