Вселенският Патриарх: Днес религията често се използва от фунадаменталистите като средство за разделение и конфликти, за това правилното религиозно образование придобива особена актуалност | СНИМКИ

In other languages: EL – EN – UA 


Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей заедно с Негово Светейшество Папа Франциск присъстваха на кръгла маса във вторник, 5 октомври, във ватиканската зала „Клементина“, за да обсъдят ролята на религията в образованието по случай Световния ден на преподавателите (учителите).

Патриархът и Папата отправиха своя поздрав заедно с представителите на всички останали религиозни общности и вероизповедания към всички учители по случай техния празник. На кръглата маса за „Религия и образование“ присъстваше и представител на ЮНЕСКО.

Вечерта на същия ден, Вселенският Патриарх присъства на вечеря, организирана в негова чест от посланика на Република Турция във Ватикана г-н Лютфуллах Гьокташ.

В своята реч Вселенският Патриарх Вартоломей подчерта, че „истинският учител е най-големият актив на образованието“, като добави, че „обществата се оценяват по нивото на организация на образователния процес“.

Образованието на новото поколение е един от най-трудните проблеми, които обществата са призвани да решават. В днешно време към сложната по същество задача на образованието се добавят нови трудности, свързани със знаците на времето. Бързото развитие на науката и технологиите, експлозията от информация и интернет, феноменът на глобализацията и всемогъществото на икономическите критерии, секуларизацията, социално-политическото развитие, мултикултурализма и плурализма, културното разнообразие, фундаментализмът и т.н. създават силни сътресения в тази област, която е от основно значение за обществото и културата. Скъпоценните традиции се разбиват, човешката свобода се разбира погрешно като „изкуството да се избягват задълженията“, а индивидуализмът и легализмът се разпространяват навсякъде по света“.

Той също така заяви, че „наличието и правилната организация на религиозното образование в областта на образованието са жизненоважни за бъдещето на човечеството…, тъй като днес религията често се използва от фундаменталистки среди като средство за разделение и конфликти“.

В Древна Гърция се позставя началото на теорията за образовнаието като „водене на душата“ към благото (Платон, Държава 518 d). Елинската мъдрост също така определя, че истинското образование не просто ни подготвя да постигнем всичко, което желаем, но и да желаем това, което трябва – а именно това, което служи на добродетелта и истината. Всъщност образованието е свързано по-скоро с това, което човечеството трябва да бъде, отколкото с това, което е.

Днес отново откриваме жизненоважното значение на образованието като предаване на ценности, което насочва хората към същественото в живота. Тъй като този процес преминава през директните отношения между учител и ученик, педагогическата роля на учителя и критичната отговорност на ученичеството отново се подчертават.

Истинският учител и ученик представляват безценни завоевания, които не могат да бъдат отхвърлени, но трябва да бъдат запазени като незаменими. Учител, който се занимава с детската и юношеската възраст, където са установени основите за ориентация на ценностите и развитието на характера, тогава не е някакъв анонимен фактор на образованието, който предава полезни знания, а педагог, който помага на ученика да придобие усет чрез дълбочината на реалността, да даде приоритет на своите желания и амбиции и да разбере стойността на социалната отговорност. Такъв педагог винаги се обръща към свободата на своите ученици и има за цел да подкрепи борбата им да използват правилно тази свобода. Педагогът не налага, а увещава; той кани и придружава, знаейки много добре, че свободата и отговорността изискват време и усилия, за да се вкоренят и да се култивират“, допълва Негово Всесветейшество.

Бихме искали да подчертаем приноса на религиозното образование по въпроса за съжителството между различните култури в съвременните общества. В този контекст децата и младите мъже или жени ще разберат, че интересът към развитието на тяхната лична религиозна идентичност не представлява пречка за общуване с другите (различните – Бел. прев.), като същевременно представлява основа и предпоставка за откритост към другите. Само тези, които имат и оценяват определена идентичност, са в състояние да демонстрират истински интерес и към идентичността на другите като по този начин са способни да общуват и да си сътрудничат с другите.

Наличието и правилната организация на религиозната идентичност в областта на образованието е от решаващо значение за бъдещето на човечеството. Младите хора трябва да бъдат обучени за религията:

• която подчертава духовната идентичност и вечната съдба на всички;
• която предлага отговори на големите екзистенциални въпроси и търсене на смисъл в живота;
• която определя идентичността на народите и културите; която е запазила безценни духовни традиции, както и уважение към творението;
• която се противопоставя на тенденциите, водещи до намаляване на свещеността на човешката личност;
• и чрез която могат решително да допринесат за мир и помирение, както и за култивирането на цивилизацията на солидарността и братството.

С оглед на факта, че днес религията често се използва от фундаменталистките кръгове като средство за разделение и конфликти,за това правилното религиозно образование като възпитание на мира придобива особена актуалност. То подготвя деца и млади мъже или жени за участие в създаването на свят на мира, където човешките същества могат да видят в лицето на своите ближни брат и сестра, а не заплаха или още по-лошо своя враг“, заключава Вселенският Патриарх.

Тук може да прочетете всичко за посещението на Вселенския Патриарх в Рим.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal