Начало » Разни » COVID-19 » Вселенският Патриарх връчи наградите за защита правата на човека „Атинагор“ на трима учени, които се борят с COVID-19 | СНИМКИ

Вселенският Патриарх връчи наградите за защита правата на човека „Атинагор“ на трима учени, които се борят с COVID-19 | СНИМКИ

ELEN


На 30 октомври 2021 Вселенският Патриарх Вартоломей, Архиепископът на Америка Елпидофор и д-р Антъни (Андониос) Лимберакис, архонт на Вселенската Патриаршия и член на управителния съвет на Ордена „Свети Апостол Андрей“, връчиха наградите за защита правата на човека „Атинагор“ на трима учени: Алберт (Алвертос) Бурла, изпълнителен директор на Pfizer, Угур Шахин, изпълнителен директор на BioNTech, Джордж (Георгиос) Янкопулос, президент на Regeneron Pharmaceuticals.

Церемониалмайстор беше бившият министър на здравеопазването и човешките услуги на САЩ Алекс Азар, който беше и председател на работната група за коронавирус в Белия дом още от нейното създаване през януари 2020.

Наградите се връчват заради усилията на техните организации в разработването на ваксините срещу COVID-19 с изключителна ефективност и бързина.

В словото си Вселенският Патриарх подчерта, че „те наистина са достойни, ΑΞΙΟΙ, за наградата за правата на човека „Атинагор“. Защото те са работили, за да помогнат за спасяването на нашата планета от бича на COVID-19 пандемията.”

„Те са поставили своя научен опит в служба на човечеството. Всъщност техните академични и научни постижения са повод за оптимизъм, тъй като те показват как човешкият ум, мотивиран от стремеж към общото благо, може да произведе най-доброто за бъдещето на човечеството.“ – каза Негово Всесветейшество.

„Всички имате благодарността и похвалата на Пресвета Богородица и Велика Христова Църква, нашата Вселенска Константинополска Патриаршия. Като Вселенски Патриарх и духовен отец на това събрание, ние отправяме нашите сърдечни молитви за вашите постоянни успехи, за вашето добро здраве и здравето на вашите семейства. Освен това, ние специално се молим за изцелението на нашия свят – не само от тази пандемия, но и от всеки дисбаланс в естествения ред, който води до деградация на нашата планета.“

Архиепископът на Америка Елпидофор приветства решението: „Аз лично съм благодарен на тези блестящи учени от името на цялата Църква и от името на всички човешки същества. Чрез тяхното ръководство, упорита работа на техните екипи и по Божия благодат, те бяха лидери в разработването и доставката на животоспасяващите ваксини. Тази година никой не е по-достоен за тази престижна награда от тези трима мъже, които направиха толкова много, за да спасят света от този бич, опустошил толкова много животи“.

Антъни Лимберакис отбеляза: „Аз като лекар виждам отблизо ужаса на COVID-19 и дълбоко осъзнавам това благо, което тези хора постигнаха, като допринесоха за разработването на ваксините толкова бързо. Това, което те направиха, възвръща надеждата на света. Всички им дължим голяма благодарност“.

Сред имената на предишните получили наградата „Атинагор“ са: президентът Джо Байдън (в битността му на вицепрезидент), Джими Картър, Джордж Буш, Андрю Куомо, Михаил Горбачов и др.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Oct. 30: Athenagoras Human Rights Award Dinner

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal