Вселенският Патриарх Вартоломей се срещна с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси | СНИМКИ

In other languages: EL EN – UA


26 октомври 2021

Вашингтон, окръг Колумбия

Негово Всеветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей беше посрещнат в Капитолия от председателя на Камарата на представителите в 111-ия конгрес на САЩ многоуважаемата г-жа Нанси Пелоси за среща и обяд, организирани от нея в залата на Рейбърн.

На срещата присъстваха също Митрополитът Старец на Халкидона г-н Емануил и Архиепископа на Америка г-н Елпидофор.

По време на срещата Негово Всесветейшество припомни честта да получи златен медал на Конгреса по време на първото си официално посещение в Съединените щати през 1997 г., добавяйки колко горд е да сподели тази чест сега с почтената щатска полиция на Капитолия и с тези, които защитиха Капитолия на 6 януари 2021 г. (нахлуването на превърженици на Доналд Тръмп – Бел. прев.)

Вселенският Патриарх също така изрази признателност към президента Джо Байдън и председателя Нанси Пелоси за продължаващия ангажимент на Съединените щати относно религиозната свобода и свободата на съвестта по целия свят. Освен това, той обсъди с председателя Пелоси спешната нужда от подкрепа на развиващите се нации за осигуряване на ваксини за тяхното население.

След срещата, председателят Пелоси беше домакин на обяд в чест на Патриарха в залата на Рейбърн, на който присъстваха двупартийна група от членове на Конгреса. Сенатор Чък Шумър (от щата Ню Йорк) произнесе реч относно апостолското посещение на Негово Всесветейшество.

По-рано през деня Вселенският Патриарх, Архиепископ Елпидофор и официалната делегация присъстваха на икуменически прием в Обединената методистка сграда, организиран от Националния съвет на църквите в чест на апостолското посещение на Негово Всесветейшество. Патриарх Вартоломей беше поздравен от президента и генерален секретар на Съвета г-н Джим Уинклер, както и от председателя на управителния съвет на същата организация Епископ Тереза ​​Джеферсън-Снортън от Християнската Методистка Епископална Църква. Националният съвет на църквите отдаде почит на 30-годишнината от интронизацията на Вселенския Патриарх, като му връчи специална прокламация и нагръден кръст. След това Негово Всесветейшество произнесе обръщение, озаглавено „Бъдещето на икуменическия диалог“.

По-късно тази вечер Негово Всесветейшество ще присъства на прием за православни млади професионалисти, организиран от бившия началник на кабинета на Белия дом г-н Райнс Прибъс (по майчина линия етнически грък – Бел. прев.).

Посещението ще продължи утре със спирки в Уиртон, щата Западна Вирджиния и Саут Бенд, щата Индиана.

„Благодарни сме за гостоприемната среща тази сутрин между Вселенския Патриарх и Нанси Пелоси. И двамата се съгласиха относно важността на религиозната свобода и необходимостта от подкрепа на развиващите се нации за осигуряване на ваксини срещу Covid-19“, написа Архиепископът на Америка г-н Елпидофор в Twitter.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Oct 26: Meeting with Speaker of the House, The Honorable Nancy Pelosi

Източник: goarch.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal