Вселенският Патриарх Вартоломей се срещна с вицепремиера на ОАЕ Шейх Саиф Бин Зайед Ал-Нахаян | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: AR – ELEN 


На 01 октомври 2021, Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей се срещна с вицепремиера и министър на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Негово Височество Шейх Саиф Бин Зайед Ал-Нахаян по повод участието му на 14-та международна среща на „Конференцията за световна политика“, която тази година се организира в Аду Даби, ОАЕ.

Негово Височество поздрави всички участници на тази конференция като им пожела успех, подчертавайки многообразието и разнообразието на интелектуални, политически, културни и диалогови форуми като една от цивилизованите прояви на напредналите общества, които засилват тяхната мисъл и осъзнатост за предизвикателствата на настоящето и бъдещето към вземането на устойчиви решения.

Шейх Саиф се срещна първо с Вселенския Патриарх и неговата делегация, а след това с Върховния представител на ЕС по външна политика Жозе Борел.

Негово Височество по време на срещата си с Негово Всесветейшество обсъдиха различни въпроси от религиозен, екологичен и политически характер, подчертавайки за насърчаването на мира и сътрудничеството между различните вероизповедания, които трябва да се борят срещу религиозния фундаментализъм и фанатизъм, които разрушават връзка за мирно съжителство между хора с различно вероизповедание.

На срещата беше обсъдена и темата с пандемията от коронавирус през призмата на православната вяра и исляма, както и нейното въздействие върху религиозния живот.

Важно е да се отбележи, че Вселенският Патриарх има отлични отношения с Шейх Саиф, с когото има дългогодишно познанство и близки отношения.

От своя страна, Негово Височество благодари на Вселенския Патриарх за участието му в конференцията, за негови международни екологични инициатици по целия свят, както и за насърчаването от негова страна на междурелигиозния диалог и поддържането на мира между различни вероизповедания.

На срещата Вселенският Патриарх беше придружаванн от Митрополита Старец на Халкидона г-н Емануил и Патриаршия Дякон г-н Варнавас Григориадис.

Източник: wam.ae

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal