Вселенският Патриарх Вартоломей отслужи Трисагий в памет на своя предшественик Патриарх Вениамин (1936 – 1946)

In other languages: EL


На 13 октомври 2021 г., Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей по случай празника на Свети Свещеномъченик Вениамин дякон отслужи Трисагий на гроба за упокоение на душата на своя предшественик Патриарх Вениамин (1936 – 1946), чиито тленни останки си почиват в двора на Монастира Живоприемни Източник във Валукли, Константинопол, съобщават от Пресслужбата на Вселенската Патриаршия.

Вселенският Патриарх Вениамин е роден през 1871 г. в Адамитио, Мала Азия. Завършил е Богословската Школа на Халки. През 1912 г. става Митрополит на Родос. Между 10 юни и 10 септември 1913 г. е Митрополит на Силиврия, а след това е прехвърлен във Филипопол, където заема катедрата като Митрополит на Филипопол близо 12 години. През 1925 г. е избран за Митрополит на Никея, а през 1933 г. за Митрополит на Ираклия.

През 1936 г. след кончината на Вселенския Патриарх Фотий II е избран за Вселенски Патриарх.

Въпреки настъпилите лоши условия за Патриаршията след смъртта на Мустафа кемал Ататюрк и началото на Втората световна война, той стабилизира Вселенската Патриаршия.

По време на управлението на Вселенския Патриарх Вениамин Църквата на Албания получава своята автокефалия с издаването на Патриаршеския и Синодателен Томос на 3 април 1937 г. Благодарение на неговите усилия се завръщат в Православието карпаторуснаците (русините) гръко-католици, които живеят в Америка. На 19 февруари 1945 г. Патриарх Вениамин слага край на българската схизма и нейната схизматична Екзархия, създадена през 1872 г. След това, издава Томос за автокефалия на Църквата на България. През 1939 г. той вари Свети Миро.

На 17 февруари 1946 г. след дълго боледуване се преставя в Господа.

Бог да го прости! Царство му небесно!

Редно е Българският Патриарх всяка година да отслужва Трисагий за Вселенския Патриарх Вениамин както на датата на неговата кончина, така и на неговия имен ден. Благодарение на Патриарх Вениамин, българите към този момент не са схизматици и са в общение с Православната Църква.

Публично такива заупокойни последования нямаме данни изобщо някога да са отслужвани, което не говори добре за Българската Църква. Най-малкото трябва да имаме уважение към този, който върна българите в Православната Църква след 73-години на схизма, въз основа на ереста на етнофилетизма.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal