Висшият съд на Църквата принадлежи на Константинопол, съгласно документ от 1663 г.

In other languages: EL – UA


Константин Веточников, доктор по теологи и по история, изследовател и сътрудник във Византийската библиотека на Колеж дьо Франс в Париж публикува на профила си във Facebook документ от Руската държавна библиотека, в който се удостоверява и за пореден път се потвърждава, че най-висшият съд в Църквата е под юрисдикцията на Вселенския Константинополски Престол. Документът е датиран от 1663 г.

Документът, цитиран от историка носи подписите на Древните Патриарси на Константинопол, Антиохия, Александрия и Йерусалим. Конкретно в този документ, древните патриарси отговарят на 25 въпроса, които са поставени от вярващите на Руската Църква. Сред тях е и отговорът им относно древната вековна практика на Църквата, а именно, че най-висшият църковен съд е под юрисдикцията на Вселенската Патриаршия. Преди 1054 г. Римската Патриаршия е решавала църковните дела в Западната Църква, а Вселенската Патриаршия в Източната Църква. След тази година, прерогативът на Римската Патриаршия за църковните дела в Западната Църква преминава върху Константинопол.

На осмия въпрос, зададен от вярващите на Московската Църква четем: „Принадлежат ли на Константинополския Престол съдилищата в другите църкви и дали всеки църковен въпрос бива санкциониран от него?“ Патриарсите по този въпрос отговарят, че „Папата е имал тази привилегия преди разделянето на Католическата Църква…, но сега след като се е отцепил от Църквата, въпросите на всички останали църкви се отнасят до Константинополския Престол и решенията за тях се получават от него“. На седмия въпрос се отговаря, че най-висшият съд е Константинополският Престол и от него следва да бъде получено окончателното решение по съответното църковно дело.

По-конкретно документът е подписан през 1663 г. от Патриарсите на Константинопол Дионисий III, Александрия Паисий, Антиохия Макарий и на Йерусалим Нектарий.

Както руският богослов отец Андрей Кураев пише в книгата си „Византия срещу СССР“, тогава Москва приема този отговор на древните патриарси и не възразява!

Така през XVII в. четиримата древни патриарси и самата Московска Църква признават правото на Константинопол като най-висш църковен орган в Православната Католическа Църква.

Сега, през 2021 г., Руската Православна Църква се опитва да пренапише Свещените Канони, вековната традиция на Църквата и нейната история във връзка с предоставения от Вселенската Патриаршия Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна. И всичко това, защото не кореспондира с противоканоничните апетити на Москва за власт, която нито Църквата, нито Бог са ѝ предоставили и никога няма да ѝ бъде предоставена. Москва е наясно с всичко това, но не иска да го приеме. По този начин, Москвоската Патриаршия показва неподчинение към Църквата и несъгласие с нейното учение и Свещените Канони.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal