Начало » Новини » Мнения » Архиепископ Елпидофор: Патриархът е добре и ще продължи графика си по план

Архиепископ Елпидофор: Патриархът е добре и ще продължи графика си по план

In other languages: EL – EN 


Няма причина да се тревожим за здравословното състояние на Вселенския Патриарх Вартоломей“, каза Архиепископът на Америка г-н Елпидофор, като добави, че се очаква Негово Всесветейшество днес в понеделник да бъде изписан от болницата.

Според архиепископа резултатите от всички медицински прегледи са били отлични и затова Патриарх Вартоломей ще продължи програмата си, която включва срещи с президента Джо Байдън в Белия дом и държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент.

„Патриархът е много радостен. Той искаше да бъде изписан тази вечер (24.10.2021г.), но лекарите отказаха. Той беше като лъв в клетка. И така, утре сутринта ще бъде при нас.

Той ще продължи програмата си, защото както ви казах, нашият Патриарх е добре. Няма причина за безпокойство. Утрешната програма ще бъде изпълнена от сутринта до вечерта. Нищо не сме отрязали от програма“, отбеляза накратко Архиепископ Елпидофор.

След сутрешното богослужение в Катедралата на Света София Археипископ Елпидофор посети заедно с Митрополита Старец на Халкидона г-н Емануил Вселенския Патриарх.

Както каза, по обяд той се срещна със съвсем различен човек от този, който беше видял сутринта. „Той беше весел, щастлив, имаше чувство за хумор и дори ни казаха, че иска да яде неща, които класически пациент не яде, и попитахме лекарите като ни казаха, че изобщо не е болен и може да яде каквото си поиска”, добави г-н Елпидофор.

От своя страна, Вселенският Патриарх призна, че трябва по-дбре да управлява своите дейности и време, за да може да се грижи и за собственото си здраве.

Както подчерта Архиепископът на Америка „жертвенната нагласа на Патриарха да изпълнява задълженията си и очакванията на позицията, която заема често го карат да пренебрегва здравето си, но той повече не трябва да прави това и ние (с Митрополит Емануил – Бел. прев.) го убедихме в това. Мисля, че той ни разбра“.

Накрая, Архиепископ Елпидофор приписва хоспитализацията на Патриарха на прекомерната умора, казвайки, че „това е натрупването на умора от всички тези дни, които в Константинопол, свързани с честванията на тридесетата годишнина от неговото патриаршество и предишните дни, в които патриархът пътува до Рим и до други градове.

Но това, което наистина го напрегна, беше дългият полет и веднага след това, както обикновено прави нашият Патриарх, той започна официалната си програма и това го измори. Тази умора го накара да се почувства зле в неделя сутринта и поради профилактични причини той беше откаран в болницата“.

Припомняме, че Джо Байдън прояви личен интерес относно здравето на Патриарх Вартоломей.

Днес Вселенският Патриарх има насрочена среща с президента Джо Байдън в Белия дом.

Тук може да проследите всички новини, свързани с официалното посещение на Вселенския Патриарх в САЩ (23 октомври – 3 ноември 2021).

Източник: ekirikas.com

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal