Архиепископът на Руската Църква в Молдова се обяви против ковид ограниченията, въведени от властите в страната

In other languages: UA


Архиепископът на Руската Църква в Молдова Петър Мустяце се обяви против ковид ограниченията, въведени от властите в страната. Той заяви, че „Църквата и нейните религиозни дейности не могат да бъдат третирани наравно с останалите светски институции и дейности“.

Реакцията на Петър идва след въведените нови мерки от властите в страната.

На религиозните организации в Молдова се препоръчва да извършват богослуженията си на открито, ако е възможно, както и да ограничат броя на участниците в богослуженията; да осигурят физическа дистанция, носене на маски, дезинфекция на ръцете и помещенията, избягване на контакт и целуване на религиозни предмети и т.н.

В обръщението си към държавните органи и здравните власти, Архиепископ Петър заяви, че „колкото пъти се вземат оскърбителни решения от държавата срещу Църквата и нейната святост, толкова пъти и аз ще протестирам“.

Колко от хората в здравните органи и в съответното министерство са богослови, с християнски опит? Колко от тях редовно посещават свещените храмове и богослуженията? Значи ние не се намесваме в медицината, не издаваме инструкции как лекарите да си вършат работата в болниците и как да лекуват пациентите, а тези, които пишат закони срещу Църквата, си позволяват да се намесват в нейната работа.“ – пише Петър.

Ние не сме съгласни с новите решения и препоръки, които очернят Църквата и нейната святост.“ – заявява той.

Общо от началото на пандемията в Молдова са регистрирани 291 хиляди случая на заразени с ковид. 6732 от тях са фатални.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal