Архиепископът на Америка призова да се молим за московските хулители и безбожници

In other languages: EN – UA


Архиепископът на Америка Елпидофор се обърна към Асамблеята на каноничните православни епископи на САЩ на 4 октомври 2021, по случай честването на 10-годишнината от нейното учредяване.

Елпидофор започна речта си с думите: „Днес се събрахме като Асамблея на каноничните православни епископи на Америка – братя в Христа, призвани да служат на Неговото Тяло, на Църквата и на всички нейни членове, от най -големите до най-малките.

Ние представяме различни среди и често различни гледни точки. Но това, което ни свързва, е по-голямо от всяка мисъл или позиция, която може да ни разграничи. Защото всички ние сме призвани да служим. Да служим на вярващите.“ – каза Високопреосвещеният Архиепископ, цитиран от df.news.

В речта си архиепископът спомена и представителите на РПЦ в Асамблеята, които освен, че напуснаха лоното на Православната Църква, днес вече решиха да не уважат и събранието на Асамблеята, протестирайки срещу вековната традиция на Църквата, порядъка в Църквата и Свещените Канони. Причината – Москва е противник на църковния ред, подобно на сатаната, който също е противник на Божия ред.

Нашите служения могат да се различават по стил и дори съдържание (поне на пръв поглед), но те са обединени в особената любов на Христос към Неговата Църква. Няма друга възможност за един йерарх на Църквата. Следователно, въпреки факта, че нашите братя руснаци не се присъединяват към нас днес, ние не можем да ги изключим от нашите молитви, мисли и най-вече от любовта си. Те са пълноправни членове на това събрание и се молим за бързото им завръщане, защото ние като православни християни сме хора на диалога.“ – каза архиепископът.

Елпидофор също така обяви предстоящото посещение на Сръбския Патриарх Порфирий в района на Чикаго, което ще започне на 12 октомври. Това ще бъде първото посещение на Порфирий в битността му на Предстоятел на Сръбската Патриаршия. Припомняме, че Порфирий ще бъде официално посрещнат с доксология на 12 октомври 2021, в 19:00 ч. местно време в сръбската Катедрала Възкресение Христово в Чикаго, Илинойс. (Може да има промяна на часа в зависимост от полета и пристигането на делегацията на летището.) Негово Блаженство ще отслужи Божествена Литургия в Катедралата в събота на 16 октомври от 9:30 ч. След богослужението ще бъде даден тържествен обяд в чест на Порфирий и по случай стогодишнината от основаването на Сръбска Епархия на Нова Грачаница и Среднозападна Америка.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal