Апел на Църквата в Судан към военните: Зачитайте човешкия живот

Църквата на Судан гледа със загриженост развитието на обстаkовката в страната след военния преврат на 25 октомври и призовава международната общност за намеса.

Протестна демонстрация в Хартум срещу арестите на членове на правителството извършени от военните след преврата на 25 октомври. (AFP or licensors)


Председателят на Епископската конференция на Судан, монсеньор Юнан Томбе Триле, епископ на епархията Ел Обейд, отправи апел към международна общност, да призове военните, за да покажат уважение към човешкия живот. Поводът са десетте души, които загубиха живота си по време на демонстрациите срещу преврата през последните дни, но също и за арестите на членове на правителството, включително премиера Абдала Хамдок, който беше върнат в дома си вчера.

Ръководителят на правителството Хамдок проведе телефонен разговор  с Антъни Блинкен. Държавният секретар на САЩ също поиска от правителството на преврата да освободи всички арестувани граждански лидери. Съединените щати, Европейският съюз и други страни искат да се срещнат със сваления премиер, докато Африканският съюз зае категорична осъдителна позиция, който отстрани Судан от организацията. Панафриканската институция определя като противоконституционен държавния преврат, който свали правителството на демократичния преход. Отстраняването ще остане в сила, докато гражданските власти не бъдат ефективно възстановени в Судан.

Всички въпроси остават открити за военната хунта, която ще трябва да ръководи изпълнителната власт до изборите през 2023 г. Именно поради това, монсеньор Триле моли за натиск върху военната хунта, за спазване на действащите правила, освобождаване на арестуваните министри и възстановяване властта на гражданското правителство. Междувременно, демонстрациите продължават. Вчера в столицата Хартум беше изживян пореден ден на интензивно напрежение, като полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите. Съветът за сигурност на ООН изглежда е разделен относно евентуална резолюция, осъждаща преврата. Сред подкрепящите резолюцията членове са САЩ, Великобритания и Франция, а Русия и Китай са против.

Източник: vaticannews.va

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal