Προκλητική δήλωση του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη με αφορμή την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

In other languages: UABG


Του Αρχιμανδρίτου Ρωμανού Αναστασίαδη | Facebook

Μαέστρο, κούρασες και κουράστηκες να λες διαρκώς τις ίδιες ανοησίες, τα ίδια ψέματα, την ίδια προπαγάνδα.

Άντε, λοιπόν, τράβα στο αφεντικό σου, τον δικτάτορα και δολοφόνο Πούτιν, να σου πετάξει κανένα κόκκαλο και να σου χαϊδέψει τα αυτιά.

Εδώ, στην Ελλάδα, δεν περνάνε πλέον αυτά. Δεν ενημερώθηκες, ότι για τους Έλληνες πλέον οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο συμπαθής από ότι η Ρωσία που στηρίζει, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους εχθρούς του Ελληνισμού;

Ε ναι, λοιπόν. Είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε στη Δύση, στις Δυτικές Συμμαχίες, στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ, στον Ελεύθερο Κόσμο.

Γιατί, ανήκοντας στον κόσμο που καταξιώνονται και υπηρετούνται οι ιδέες και οι αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε αυτούς που μας κυβερνούν, να ψηφίζουμε και να καταψηφίζουμε, να χαράσσουμε την πορεία μας σύμφωνα με τις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Γιατί οι δικοί μας ηγέτες της εκάστοτε αντιπολίτευσης ούτε δολοφονούνται-δηλητηριάζονται, ούτε φυλακίζονται, μόνο και μόνο επειδή ασκούν κριτική στο καθεστώς.

Γιατί η Ελλάδα είναι η μήτρα της Δημοκρατίας, αλλά και η μήτρα της Ορθοδοξίας! Γιατί από εμάς, από τους Έλληνες, πήρατε και την Ορθοδοξία και τον όποιο Πολιτισμό μπορέσατε να αφομοιώσετε. Γιατί μέχρι τη συνάντησή σας με τον Ελληνισμό ήσασταν χυδαίοι και αγροίκοι βάρβαροι, που τρώγατε κυριολετικά ο ένας τον άλλον.

Γιατί όταν οι Έλληνες εκαυχώντο για Αθήνες, Παρθενώνες, Κωνσταντινουπόλεις και Αγίες Σοφίες, η Μόσχα δεν υπήρχε ούτε στη φαντασία σας.

Άντε, λοιπόν, μαέστρο, βούλωσέ το πια και άντε χάσου! Και πάρε μαζί σου και τους νενέκους πουλημένους που πρακτορεύουν τόσο ξεδιάντροπα το μίσος σας για τον Ελληνισμό, τη Ρωμιοσύνη, την Αγία του Χριστού Μεγάλη και Μητέρα όλων Εκκλησία.

Ακολουθεί την ντροπιαστική και προκλητική συνέντευξη του «ἐπιτιμητῆ τῶν πάντων» Ἱλαρίωνα κατά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτήριο:

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας απάντησε στις ερωτήσεις του πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti:

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας έθιξε το θέμα της επισκέψεως του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ.

– Σεβασμιώτατε, πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «ο πρόεδρός μας»;

– Όπως είναι γνωστό, η πλειονότητα του ποιμνίου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως διαμένει όχι στην Τουρκία, αλλά ειδικά στις ΗΠΑ. Η ελληνική διασπορά σε αυτή τη χώρα είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, προωθεί τα συμφέροντά του στους υψηλούς διαδρόμους της εξουσίας. Επομένως δεν βλέπω κάτι το εκπληκτικό σε αυτή την έκφραση από τα χείλη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για τον οποίο ο προσανατολισμός στις ΗΠΑ είναι στρατηγικός και δεν αποκρύπτεται.

– Σκέπτονται άραγε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κηρύσσοντας μετά τη συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Μπλίνκεν «την προσήλωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο», για τις ελευθερίες των διωκόμενων πιστών της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, για τους πιστούς του Μαυροβουνίου, όπου υποστηρίζεται το σχίσμα;

– Όπως είναι γνωστό, η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών επέδειξε άμεσο ενδιαφέρον για τη δημιουργία της σχισματικής «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» (ΟΕΟ). Ο πρώτος, ο οποίος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα ηγέτη αυτής της δομής, ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν εκπλήσσει το ότι μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε από τις αμερικανικές Αρχές να αποδοκιμάζουν τους διωγμούς κατά της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία ή το Μαυροβούνιο. Και φρονώ ότι είναι αμφίβολο πως θα το ακούσουμε.

– Τι εγκυμονούν τα δηλωθέντα κατά τη συνάντηση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχέδια «απασχόλησης με την ορθόδοξη κοινότητα σε όλο τον κόσμο επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος»; Περί ποίου ενδιαφέροντος και για ποια θέματα γίνεται λόγος;

– Φρονώ ότι δεν πρέπει να απατώμεθα. Ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ηγέτης όλου του κόσμου, ούτε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι επικεφαλής όλων των ορθοδόξων χριστιανών. Κανείς δεν εξουσιοδότησε ούτε τον ένα, αλλά ούτε και τον άλλο να εργαστούν «με την ορθόδοξη κοινότητα σε όλο τον κόσμο». Στο παράδειγμα της Ουκρανίας βλέπουμε πού οδηγεί αυτού του είδους η συνεργασία, δηλαδή στο σχίσμα στην Ορθοδοξία και τις διώξεις των πιστών.

– Πώς η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ θα επηρεάσει την κατάσταση της πλειονότητας των πιστών από την Ουκρανία και τη ζωή των ορθοδόξων στον κόσμο γενικότερα;

– Όπως προείπα οι ΗΠΑ δεν αποκρύπτουν το γεγονός της συμμετοχής τους στη χορήγηση του λεγόμενου αυτοκεφάλου στους Ουκρανούς σχισματικούς. Δύο χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα βλέπουμε ότι οι απόπειρες να διχαστεί η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Η κανονική Εκκλησία, παρά τις διώξεις, αναδείχθηκε ακόμη πιο συσπειρωμένη. Εξαιτίας αυτού δεν πρέπει να αποκλείσουμε την επίταση των διωγμών κατά της κανονικής Ορθοδοξίας στην Ουκρανία μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ.

Πηγή: mospat.ru

Όλα τα νέα για την επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στις ΗΠΑ (23 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2021).

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal