Πατριάρχης Γεωργίας προς πρώην Πρόεδρο της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι για την απεργία πείνας | VIDEO

In other languages: GEOENBG


Κάλεσμα προς τον πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι να σταματήσει την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει στην φυλακή όπου και κρατείται από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021, όταν και συνελήφθη από τις αρχές της χώρας, απηύθυνε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’.

Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, ο Γραμματέας του Πατριάρχη Γεωργίας, Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Μποτκοβέλη, με την ευλογία του Μακαριωτάτου, επισκέφτηκε τον πρώην Πρόεδρο Σαακασβίλι στις φυλακές του Ρούσταβι, κοντά στην Τιφλίδα, και του μετέφερε τους χαιρετισμούς και την ευλογία του Προκαθημένου της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Παράλληλα, ζήτησε εκ μέρους της Εκκλησίας να σταματήσει την απεργία πείνας καθώς δεν θεωρείται «πράξη Χριστιανού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης του στις φυλακές, ο Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Μποτκοβέλη ανέφερε ότι ο πρώην Πρόεδρος Σαακασβίλι δεν προτίθεται να σταματήσει την απεργία πείνας.

«Συναντήθηκα με τον Μιχαήλ Σαακασβίλι στη φυλακή και του μετέφερα ένα αίτημα από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β’ να σταματήσει την απεργία πείνας. Ο κ. Σαακασβίλι μου ζήτησε να μεταφέρω τον σεβασμό του προς τον Μακαριώτατο. Όσο για την απεργία πείνας, είπε ότι έχει πάρει μια απόφαση και δεν πρόκειται να την αλλάξει. Δεν ήμουν στο κελί του. Συναντηθήκαμε σε ένα ουδέτερο χώρο της φυλακής.», δήλωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Μποτκοβέλη και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Δεν παρατήρησα ότι αποδυναμώθηκε εξαιτίας της απεργίας πείνας».

Mikheil Saakashvili being blessed by Patriarch Ilia II during his inauguration in 2008 at the Bagrati Cathedral. Official photo.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, Πρόεδρος της Γεωργίας από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2013, είχε εγκατασταθεί στην Ουκρανία και είχε λάβει την Ουκρανική υπηκοότητα.

Την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι προγραμμάτιζε να πάει αεροπορικώς στην πατρίδα του, για τις δημοτικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021, παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί ερήμην στην χώρα του και αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης, προκειμένου να συμβάλει όπως είχε πει στη «σωτηρία της χώρας», ενώ κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους μετά τις εκλογές.

Τελικά, ο Σαακασβίλι έφτασε κρυφά στη Γεωργία στις 29 Σεπτεμβρίου και συνελήφθη την 1η Οκτωβρίου.

Η Αστυνομία της Γεωργίας είχε διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως θα τον συλλάβουν μόλις περάσει τα σύνορα ενώ με βάση τις κατηγορίες που του έχουν ασκηθεί, αντιμετωπίζει τουλάχιστον εννέα χρόνια φυλάκιση. Ο Σαακασβίλι θεωρεί την κράτηση του παράνομη, τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί ως συνομωσία σκοτεινών συμφερόντων και πολιτική πλεκτάνη και γι’ αυτό τον λόγο κήρυξε απεργία πείνας.

Πηγή: ope.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal